Wat doet de verkenner tijdens de formatie?
Wat doet de verkenner tijdens de formatie?
Video
Laatste update: 01-07-2025
Na de verkiezingen voor de Tweede Kamer moet er een nieuw kabinet gevormd worden. Direct na de verkiezingsuitslag wordt er een verkenner aangesteld. Deze gaat als eerste kijken welke partijen eventueel samen kunnen en willen regeren. Politiek verslaggever Xander van der Wulp legt uit wat de verkenner precies doet.
Xander van der Wulp werkte van 2008 tot 2025 als politiek verslaggever in Den Haag voor de NOS.
Devran Alkas is journalist en werkt als redacteur en presentator voor NOS op 3.
Programma: NOS op 3 (NOS)
De verkenner voert aparte gesprekken met alle partijleiders om bij te houden wat ieders wensen zijn rondom de nieuwe regering. Hij of zij vraagt dan of partijen willen regeren, met wie ze wel en niet willen samenwerken en wat hun belangrijkste inhoudelijke punten zijn. Zo onderzoekt de verkenner welke mogelijkheden er zijn voor een nieuwe regering en schrijft dit allemaal op.
De verkenner moet zich neutraal opstellen. Ook zorgt hij of zij voor rust bij alle partijleiders. Omdat partijen tijdens verkiezingscampagnes vaak fel tegenover elkaar staan, helpt de verkenner na de verkiezingen om weer samen vooruit te kijken. Want de partijen moeten hierna mogelijk gaan samenwerken.
Vervolgens brengt de verkenner een openbaar verslag uit met alle bevindingen van die gesprekken. Daarin staat welke partijen het beste verder kunnen gaan praten en wie de vervolgstappen in de formatie het beste kan leiden, oftewel wie de informateur wordt. De Kamer bespreekt dit verslag en besluit daarna hoe de formatie verdergaat. Ontdek hier meer over hoe een formatie werkt.
Klik hier voor de hele video van NOS op 3 over de formatie.