Wat is een VOG?
Wat is een VOG?
Video
Laatste update: 25-06-2025
Solliciteer je op een baan in de zorg of het onderwijs, dan is de kans groot dat je eerst een VOG moet regelen. Dat staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Een VOG is een officieel document dat de overheid uitgeeft, waaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die relevant zijn voor een bepaalde functie. Hoe een VOG werkt ontdek je hier.
Sander is advocaat en strafrechtspecialist. Hij is lid van de specialistenvereniging NVSA (Nederlandse Vereniging van Strafrecht Advocaten).
Programma: KASSA (BNNVARA)
Alleen de overheid kan een VOG afgeven. Dit gebeurt via Justis, de Justitiële Screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na je aanvraag kijkt Justis of je een strafblad hebt. Op basis daarvan beoordelen zij of je iets hebt gedaan dat risico’s oplevert voor de functie waarvoor je de VOG aanvraagt. Bijvoorbeeld als je eerder bent veroordeeld en de kans bestaat dat je opnieuw de fout in gaat. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat je met een risicovol verleden in een kwetsbare positie terechtkomt. Denk aan werk met kinderen, toegang tot vertrouwelijke informatie of verantwoordelijkheid over grote geldbedragen.
Voor sommige beroepen is een VOG verplicht, zoals in het onderwijs, de kinderopvang, de gezondheidszorg of de rechtspraak. Ook als taxichauffeur moet je er een hebben. Daarnaast kunnen organisaties of verenigingen erom vragen. Bijvoorbeeld als je vrijwilligerswerk wil doen op een kinderkamp of lid wil worden van een schietvereniging. Verder is voor een visum of werkvergunning soms een VOG nodig.
Met een strafblad word je niet automatisch afgewezen. Zo maakt het uit wat er op je strafblad staat en hoelang het geleden is. Als je bijvoorbeeld een aantal jaar geleden een verkeersregel hebt overtreden en nu als vrijwilliger bij een sportclub aan de slag wil, dan is dat meestal geen probleem. Maar bij zwaardere feiten, zoals geweld of , ligt dat anders. Dat geldt al helemaal als je wil werken met kwetsbare mensen. Ook de tijd die is verstreken sinds het strafbare feit speelt mee in de beoordeling.