Video
Voeding
Hoe belangrijk is geur voor je smaak?
... en je weet het
Hoe ontstaat reuk- en smaakverlies?
Op1 - Omroep MAX
Janneke verloor reuk en smaak door corona.
Bij de meeste mensen komt smaakverlies door een reukstoornis. Klopt dat?
Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn:
Hersenaandoeningen, zoals een hersenbloeding of hersenletsel
Een operatie, zoals een ooroperatie
Virussen, zoals griep of corona
Ziektes, zoals nierfalen of alzheimer
Roken
Medicijnen, zoals antibiotica of chemotherapie
Prikkels - NTR
Na de chemotherapie smaakte alles voor Robert naar ijzer.
Er zijn veel soorten reuk- en smaakstoornissen, zoals:
Je proeft of ruikt (bijna) niets meer
Alles proeft of ruikt ineens anders
Je ruikt geuren die er niet zijn (geurhallucinaties)
Je kan smaken of geuren niet benoemen
Je ruikt of proeft juist erg sterk
Maar als ze lang aanhouden, of zelfs nooit meer weggaan, kan dat veel met je doen.
Je eet bijvoorbeeld veel minder, waardoor je veel afvalt of zelfs ondervoed raakt. Of je hebt het niet door als je eten aanbrandt of een product over datum is. Ook mentaal kan het veel van je vragen. De klachten kunnen bijvoorbeeld leiden tot eenzaamheid en somberheid. Heb jij hulp nodig? Dan kan je (anoniem) contact opnemen met MIND Korrelatie.
EenVandaag - AVROTROS
“Je krijgt het gevoel alsof je in een 2D-wereld leeft.”
Hoe ontstaat reuk- en smaakverlies?