Story
Wetenschap
Wat is creativiteit?
... en je weet het
Waarom is de een creatiever dan de ander?
Van ober tot vuilnisman en van ambtenaar tot advocaat, iedereen is creatief. We hebben namelijk allemaal weleens een nieuw idee.
En om iets nieuws te kunnen bedenken heb je creativiteit nodig. Maar jij zit misschien bomvol creatieve ideeën terwijl anderen dat niet hebben.
Dit hangt samen met allerlei factoren, waaronder:
Wanneer heb jij voor het laatst een pen gepikt?
Factcheckers, NTR
Onderzoekers hebben een verband ontdekt tussen je IQ en mate van creativiteit. Heb je een hoger IQ dan ben je vaak ook creatiever.
Maar dat gaat niet eindeloos door. Na een IQ van 120 neemt je creativiteit niet verder toe.
Onderzoekers hebben ook een link gelegd tussen de karaktereigenschap ‘openheid’ en creativiteit.
Als je hoog scoort op de karaktereigenschap 'openheid', dan dagdroom je waarschijnlijk vaker en sta je over het algemeen meer open voor nieuwe dingen. Deze karaktereigenschap is vervolgens gelinkt aan meer activiteit in de prefrontale cortex, het voorste gedeelte van je hersenen. En dat deel speelt een belangrijke rol bij creativiteit.
Bij het bedenken van creatieve ideeën combineer je in je hoofd allerlei informatie en daar maak je iets nieuws van.
Maar er komt dagelijks zoveel informatie binnen dat je het moet filteren. Bij de een staat dit filter wijder open dan bij de ander.
Mensen die worden gezien als heel creatief hebben vaker bepaalde psychische aandoeningen. Zo lijden zeer creatieve artiesten, schrijvers en kunstenaars vaker aan depressie en bipolaire stoornis.
Denk aan Vincent van Gogh en Jackson Pollock, maar ook Kanye West en Mariah Carey.
Een goed voorbeeld van een briljante creatieve geest die op het randje balanceerde tussen gekte en genialiteit is de wiskundige John Nash.
Hij kon op een gegeven moment zijn wanen niet meer onderscheiden van zijn creatieve ideeën. Alles kwam op dezelfde manier bij hem binnen. Toch ontving hij de Nobelprijs voor Economie en de Abelprijs. Over hem is de film ‘A Beautiful Mind’ gemaakt.
Nash deed dingen waarvan mensen niet eens wisten dat ze mogelijk waren.
Dat creativiteit genetisch bepaald is blijkt ook uit een Nederlands onderzoek onder tweelingen.
De onderzoekers ontdekten dat eeneiige tweelingen vaker beiden een creatief beroep hadden dan twee-eiige tweelingen.
Jongeren hebben ook vaker creatieve oplossingen dan volwassenen. Ze bedenken vaker nieuwe muziekstijlen en zijn vaak goed met techniek.
Bij jongeren is namelijk het voorste hersengebied nog in ontwikkeling en daarom flexibeler.
Door die flexibiliteit zijn jongeren over het algemeen extra creatief als het gaat om out of the box denken en problemen oplossen waar ruimtelijk inzicht voor nodig is.
Maar volwassenen zijn vaak weer beter in andere soorten creativiteit. Dit komt omdat ze vaak meer ervaring hebben.
Jouw mate van creativiteit is dus deels genetisch bepaald en ook je leeftijd speelt een rol.
Maar creativiteit is ook op allerlei manieren te bevorderen. Zo kan iemand die van nature ‘minder creatief’ is of denkt te zijn, wel leren om creatiever te denken.
Waarom is de een creatiever dan de ander?