Wat is de EU?

vlag van de Europese Unie

Laatste update: 16-05-2024

De Europese Unie (EU) is een samenwerking tussen 27 Europese landen. Deze landen hebben afgesproken dat in de EU gezamenlijk regels worden gemaakt waar alle EU-landen zich aan moet houden. Bijvoorbeeld over migratie, economie, landbouw en natuur. De instellingen van de EU maken en controleren die regels. Denk dan bijvoorbeeld aan de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie. In deze serie duiken we in de geschiedenis van de EU, ontdek je wat je van de EU merkt in je dagelijkse leven en waar je op stemt tijdens de Europese verkiezingen.

Redacteur: Manon Vonkeman

Wat is de EU?

1

Hoe is de Europese Unie ontstaan?

De samenwerking tussen Europese landen begint na de Tweede Wereldoorlog. De Europese Unie wordt niet direct opgericht in de vorm zoals wij hem kennen. In 1952 richten zes Europese landen eerst de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op. Ze hopen een nieuwe verwoestende oorlog in de toekomst te voorkomen door economisch samen te werken. In deze story ontdek je hoe deze samenwerking uiteindelijk leidt tot de oprichting van de EU in 1992.

ontstaan van de Europese Unie

Hoe is de Europese Unie ontstaan?

2

Wat merk je van de EU?

De EU-landen maken regels die ervoor moeten zorgen dat de gezondheid van EU-burgers, de veiligheid in Europa en de economie van de lidstaten zo goed mogelijk blijft. De regels van de Europese Unie worden ook vaak ‘richtlijnen’ genoemd. Elk land mag namelijk zelf bepalen hoe ze de regels precies gaan uitvoeren en controleren. Zonder dat je het door hebt, hebben al die regels veel invloed op je dagelijkse leven. Waar je dat allemaal aan kan merken, zie je in deze story.

Vrouw met de EU-vlag op haar gezicht geschminkt

Wat merk je van de EU?

3

Wat doet het Europees Parlement?

Een belangrijk onderdeel van de Europese Unie is het Europees Parlement. Dit is de enige EU-instelling waar je op kan stemmen. Het Parlement heeft meer dan 700 leden uit alle lidstaten. Zij heten Europarlementariërs en spelen onder andere een rol bij wetgeving, de begroting en het controleren van andere instellingen. Hoe ze dat precies doen, lees je hier.

Europarlementariërs aan het stemmen

Wat doet het Europees Parlement?

4

Hoe werken de Europese verkiezingen?

Elke vijf jaar zijn er Europese verkiezingen. Je mag als EU-burger dan stemmen op de leden van het Europees Parlement. In elk land stem je op de nationale partijen. In Nederland zijn dit vooral partijen die ook in de Tweede Kamer zitten. In het Parlement werken partijen uit verschillende landen samen in grotere politieke groepen. In deze story ontdek je hoe dit allemaal precies zit en wie er mag stemmen.

iemand stemt voor de verkiezingen

Hoe werken de Europese verkiezingen?

Geraadpleegde bronnen

    En je weet het!

    Anderen het laten weten?

    auteur

    Door Manon Vonkeman

    Ook interessant om te weten