Opvangcrisis in Nederland

Opvangcrisis in Nederland serie

Gepubliceerd: 12-9-2022

Laatste update: 30-01-2024

Vorig jaar was er een groot probleem met de opvang van mensen die asiel zoeken in Nederland. Er was geen plek voor hen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hetzelfde probleem gaat waarschijnlijk weer gebeuren deze lente. Asielzoekers moeten in tenten en sportscholen slapen. Sommigen moesten zelfs buiten of op stoelen slapen. Sommige mensen vroegen om het stoppen van het geven van asiel in Nederland. De regering wil het aantal asielzoekers beperken. Ze zeggen dat familieleden van asielzoekers pas naar Nederland mogen komen als hun familie hier een huis heeft gevonden. Als dat na vijftien maanden nog niet is gebeurd, krijgen familieleden toch een visum. In deze serie geven wij antwoord op belangrijke vragen over deze crisis.

Opvangcrisis in Nederland

1

Waar gaat het mis in de opvang van asielzoekers?

Wanneer er te weinig plek is voor het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldt is er sprake van een opvangcrisis. De asielprocedure duurt hierdoor veel langer dan moet en zorgt in bepaalde gevallen voor onzekere en onveilige situaties voor de mensen die zich melden.

Openingsafbeelding_opvangcrisis

Waar gaat het mis in de opvang van asielzoekers?

2

Is een asielstop mogelijk?

Naar aanleiding van de opvangcrisis in 2022 spreken steeds meer mensen over een ‘asielstop’. Maar waarom pleiten mensen hiervoor ondanks dat het niet zomaar kan in Nederland?

Openingsafbeelding_nederlandse_grens

Is een asielstop mogelijk?

3

Is gezinshereniging straks nog mogelijk?

Als je een verblijfsvergunning krijgt, heb je recht om gezinshereniging aan te vragen. Als dit wordt goedgekeurd, mogen je man of vrouw en kinderen onder de 18 jaar naar Nederland komen. Maar dit wil het kabinet veranderen. Om de opvangcrisis te verhelpen wil het kabinet gezinshereniging tijdelijk stopzetten.

1_gezinshereniging_schiphol_ara

Is gezinshereniging straks nog mogelijk?

4

Hoe vraag je asiel aan in Nederland?

Als je op de vlucht bent voor oorlog en onderdrukking ga je op zoek naar een veilige plek. Je kunt asiel aanvragen in een veilig land op zoek naar bescherming. Maar hoe vraag je asiel aan? Waar moet je heen? En wat gebeurt er na je eerste aanvraag?

1_ Ter Apel

Hoe vraag je asiel aan in Nederland?

5

Wat doet VluchtelingenWerk Nederland?

VluchtelingenWerk Nederland is een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen en asielzoekers. Zij ondersteunen asielzoekers in de opvangcentra en vluchtelingen die een nieuw bestaan opbouwen in gemeenten.

Twee mannen drinken koffie

Wat doet VluchtelingenWerk Nederland?

6

Wat doet het COA?

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland.

2_coa_locatie

Wat doet het COA?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Somer Al Abdallah