Story
Politiek
Wat doet het COA?
Net in Nederland
Hoe vraag je asiel aan in Nederland?
Als je op de vlucht bent voor oorlog en onderdrukking ga je op zoek naar een veilige plek. Je kunt asiel aanvragen in een veilig land op zoek naar bescherming.
Maar hoe vraag je asiel aan? Waar moet je heen? En wat gebeurt er na je eerste aanvraag?
Artikel 18 - EU Charter of Fundamental Rights: “Het recht op asiel is gegarandeerd met inachtneming van de voorschriften van het Verdrag van Genève van 28 juli 1951 en het Protocol van 31 januari 1967 betreffende de status van vluchtelingen, en overeenkomstig het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.”
Je mag na een afwijzing het niet nogmaals proberen in een ander land binnen de EU. Kom je uit een land buiten de EU, maar wel mét een speciaal associatieverdrag? Dan mag je voor een langere periode in Nederland verblijven, zonder asiel aan te vragen vraag. Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen een speciale verblijfstatus. Oekraïners kunnen in principe straks tot 3 jaar verblijven in de Europese Unie zonder asielaanvraag. Op deze regel zijn een paar uitzonderingen.
Voor iedereen die asiel aan wil vragen in Nederland is de eerste stop het aanmeldcentrum (AC) van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel.
In het aanmeldcentrum onderteken je de asielaanvraag. Met de IND volgt een gesprek om je identiteit, nationaliteit en reisroute vast te stellen.
Na de aanmelding bepaalt de IND welke procedure van toepassing is. Soms geldt er een snellere procedure.
Hier doet de asielzoeker zijn verhaal en beoordeelt de IND zijn aanvraag. Soms kan de beoordeling niet binnen de beoogde 8 dagen, omdat er meer tijd nodig is voor onderzoek. De asielzoeker komt dan in de verlengde asielprocedure. Een asielzoeker hoort binnen 6 maanden van de IND of hij een verblijfsvergunning krijgt. Deze periode kan verlengd worden tot 15 maanden als er meer onderzoek nodig is. In overleg met een advocaat kan de asielzoeker tegen de beslissing in beroep gaan.
Dat is iemand die terecht bang is voor vervolging in zijn land. Bijvoorbeeld omdat hij van een bepaald ras is, of bijvoorbeeld homoseksueel.
Mensen krijgen asiel wanneer ze risico lopen op marteling, onmenselijke of vernederende straf. Ook als de situatie in een land niet voldoende veilig is, kan een persoon asiel krijgen. Bijvoorbeeld als er oorlog is.
Een asielzoeker krijgt een verblijfsvergunning als hij in zijn eigen land wordt vervolgd om:
Ras, geaardheid of sociale groep;
Godsdienst;
Nationaliteit;
Politieke overtuiging.
Mag je blijven? Dan krijg je een vergunning die 5 jaar geldig is. Op dat moment krijg je verschillende rechten en plichten. Zo heb je recht op huisvesting en moet je een inburgeringsexamen afleggen.
Mag je niet blijven? Dan moet je Nederland verlaten. Dit gebeurt eventueel onder begeleiding van de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V).
Hoe vraag je asiel aan in Nederland?