Wat betekent queer zijn?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term queer. Dit betekent ‘vreemd’ in het Engels. De term is voor het eerst in de jaren 80 gebruikt door mensen die zich afzetten tegen het ‘hokjes-denken’ rondom seksuele geaardheid en geslacht. Er zit namelijk veel meer tussen hetero en homo, en tussen man en vrouw in. Hieruit is uiteindelijk ook de afkorting lhbtqia+ ontstaan. In deze serie ontdek je meer over wat deze letters betekenen, de strijd voor homorechten door de jaren heen, hoe de regenboogvlag is ontstaan en wanneer je non-binair bent.
Wat betekent queer zijn?
Wat betekent lhbtqia+?
De afkorting lhbt staat voor lesbisch, homo, biseksueel en transgender. De term is in het leven geroepen om te benadrukken dat niet iedereen heteroseksueel is. Maar deze afkorting sluit nog steeds veel mensen buiten. Daarom wordt tegenwoordig vaak de afkorting lhbtqia+ gebruikt. Waar deze letters voor staan ontdek je in deze story.
Waarom strijden we nog steeds voor homorechten?
Er is al veel bereikt in de strijd voor homo-emancipatie. Toch krijgen nog steeds veel lhbti'ers te maken met onbegrip en haat. In Nederland ondervinden maar liefst 7 op de 10 fysiek of verbaal geweld. In deze story ontdek je hoe er in het verleden is gestreden voor homorechten en hoe de situatie nu is.
Hoe is de regenboogvlag ontstaan?
Bij elke pride of gay-vriendelijke hotspot hangt-ie te wapperen: de regenboogvlag. Het kleurrijke symbool voor de LHBTQIA+-gemeenschap is bedacht door kunstenaar Gilbert Baker. Zijn regenboogvlag had in het begin geen zes kleuren, maar acht. Hoe de regenboog is ontstaan ontdek je in deze story.
Wanneer ben je non-binair?
De tweedeling ‘man’ en ‘vrouw’ zit diep in onze maatschappij ingebakken. Maar je kan je ook anders voelen dan het geslacht waarmee je bent geboren. Non-binaire mensen herkennen zich niet in de strikte opdeling tussen man en vrouw. Ze zijn bijvoorbeeld in het verkeerde lichaam geboren, voelen zich man én vrouw of geen van beide. Wat het betekent om non-binair te zijn ontdek je in deze story.