Hoe ontstaan natuurrampen?

Gepubliceerd: 15-10-2021

Laatste update: 09-02-2024

Onze natuur heeft niet alleen een mooie kant, maar ook een verwoestende. Zo zijn er aardbevingen en tsunami’s, orkanen, vulkaanuitbarstingen en bosbranden. Deze natuurrampen zorgen jaarlijks voor duizenden doden en slachtoffers, enorme schade en hoge kosten. Natuurrampen ontstaan door verschillende redenen en op verschillende plekken op onze aarde. Ook is de kracht van een natuurramp niet altijd hetzelfde. Hoe ontstaan deze natuurrampen? En hoe gevaarlijk zijn ze? Dat ontdek je in deze serie.

Hoe ontstaan natuurrampen?

1

Wat is een aardbeving?

Trillende vloeren, muren en huizen, en vaak veel schade naderhand. Een aardbeving kan je enorm laten schrikken. Wereldwijd zijn er jaarlijks zo’n 3 miljoen aardbevingen. Van de meeste aardbevingen merken we niks. Er zijn verschillende soorten redenen waardoor een aardbeving ontstaat: door de natuur of door de mens zelf. Meer over het ontstaan van aardbevingen ontdek je in deze story.

aardbeving_schadehuis

Wat is een aardbeving?

2

Hoe ontstaat een vulkaanuitbarsting?

Vulkanen zien er mooi uit, maar kunnen ook erg gevaarlijk zijn. In totaal hebben we op aarde zo’n 1500 vulkanen. Er vindt bijna wekelijks een vulkaanuitbarsting plaats, maar ze zijn niet altijd even heftig. De een kan een mooi natuurverschijnsel zijn, maar de ander kan voor enorme schade zorgen voor mens, dier en milieu. Hoe ontstaan vulkaanuitbarstingen? Je ontdekt het in deze story.

Hoe ontstaat een vulkaanuitbarsting?

3

Hoe gevaarlijk is een orkaan?

Extreme wind, heftige regenval en golven van wel 5 verdiepingen hoog: een orkaan is allesverwoestend. Met een breedte van soms wel 800 kilometer stormen orkanen vanaf zee op het vasteland af. Naast materiële schade en menselijke slachtoffers, komt het leven vaak plat te liggen. De elektriciteit valt uit, drinkwater is vervuild en wegen zijn onbegaanbaar. Het kan lang duren voordat het gebied is hersteld, soms zelfs tientallen jaren. Wat maakt een orkaan zo gevaarlijk? Kunnen ze ook in Nederland voorkomen, en wat is de invloed van klimaatverandering? Je ontdekt het in deze story.

Hoe gevaarlijk is een orkaan?

4

Hoe ontstaat een bosbrand?

Bosbranden zijn van alle tijden, maar door klimaatverandering worden ze heviger en duren ze langer. De afgelopen 35 jaar is het bosbrandseizoen gemiddeld wel 19% langer geworden. Hoe ontstaat een bosbrand eigenlijk? Is de mens de veroorzaker van deze natuurramp? En hoe leidt klimaatverandering tot langer durende bosbranden? Ontdek het in de story.

Hoe ontstaat een bosbrand?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

auteur

Door Taís Lourinho da Silva

Ook interessant

om te weten