Story
Wetenschap
Wat is een aardbeving?
... en je weet het
Hoe ontstaan natuurrampen?
Onze natuur is niet alleen mooi, maar kan ook gevaarlijk zijn. Het hele jaar door komen er verschillende natuurrampen voor op onze aarde.
Natuurrampen zorgen jaarlijks voor duizenden doden en dorpen worden van de kaart geveegd. Slachtoffers raken vaak alles kwijt wat hun lief is.
We noemen iets een natuurramp wanneer er ellendige gevolgen zijn voor mensen, zoals een dorp die wordt verwoest door lava of een bosbrand.
Wanneer er een aardbeving in een onbewoond gebied plaatsvindt, zal dit minder snel een natuurramp genoemd worden.
Het hele jaar door zijn er natuurrampen, zoals:
Natuurrampen ontstaan op verschillende manieren. Zo kan het de ene keer komen door beweging van de aardplaten, en de andere keer door menselijk handelen.
Een aardbeving ontstaat bijvoorbeeld door een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Dat is de buitenste laag van de aarde.
Maar aardbevingen kunnen ook ontstaan door vulkanische activiteit of door de mens. Zo ontstaan er in Groningen aardbevingen door gaswinning.
Het verschuiven van de aardplaten creëert ook verschillende soorten vulkanen. Die zien er misschien mooi uit, maar bij een uitbarsting kunnen ze erg gevaarlijk zijn.
Bij een vulkaanuitbarsting komen namelijk hete gassen, gesteenten en lava vrij. Die vliegen soms wel 15 tot 18 kilometer de lucht in.
Bosbranden ontstaan meestal door menselijk handelen:
Het belangrijkste ingrediënt voor het ontstaan van een orkaan is de temperatuur van het zeewater. Een orkaan ontstaat alleen als het water in de oceaan warmer dan 27 °C is.
Uit dat warme zeewater stijgt vochtige warme lucht op, die afkoelt en zich vormt tot meerdere regenwolken. De regenwolken dalen weer, waardoor er luchtstromen ontstaan die met een razende snelheid op het vasteland afstormen.
Natuurrampen zorgde in 2020 wereldwijd voor een recordbedrag van zo’n 171 miljard euro schade.
Door klimaatverandering denken wetenschappers dat er meer natuurrampen gaan plaatsvinden de komende jaren.
Hoe ontstaan natuurrampen?