Waarom is een betaalbaar huis vinden zo moeilijk?

Laatste update: 30-08-2023

Sociale huurhuizen hebben een maximale huurprijs om woningen voor iedereen betaalbaar te houden. Maar de wachttijden voor sociale huurwoningen zijn erg lang. Veel mensen moeten jaren wachten op een huis. Tegelijkertijd zijn huurhuizen in de vrije sector voor veel mensen te duur en kopen is ook lang niet altijd een optie. De hele woningmarkt zit vast door het grote tekort aan betaalbare huizen. In deze serie ontdek je hoe het woningtekort is ontstaan en welke oplossingen er zijn voor de woningnood.

Redacteur: Manon Vonkeman

Waarom is een betaalbaar huis vinden zo moeilijk?

1

Waarom moet je zo lang wachten op een sociale huurwoning?

De wachtlijsten voor sociale huurwoningen lopen steeds verder op: in sommige steden moet je meer dan 10 jaar wachten op een woning. De belangrijkste oorzaak is dat er simpelweg niet genoeg huizen zijn in Nederland. Bovendien krijgen sommige groepen vaak urgentie. Daardoor kan de woning zomaar aan je neus voorbij gaan. Meer over de lange wachttijden voor sociale huurwoningen lees en bekijk je hier.

Waarom moet je zo lang wachten op een sociale huurwoning?

2

Kan je nog een huis vinden met een gemiddeld salaris?

Voor veel starters op de woningmarkt voelt het als een onmogelijke opgave om een huis te vinden. Met een gemiddeld inkomen val je tussen wal en schip. Voor sociale huur verdien je te veel, maar vrije sectorhuizen en koopwoningen zijn al snel te duur. In deze story lees je er meer over.

Kan je nog een huis vinden met een gemiddeld salaris?

3

Waarom hebben we zo weinig betaalbare huizen?

Het tekort aan betaalbare woningen komt door een opeenstapeling van zaken. Zo zaten schattingen over het aantal mensen dat een huis nodig heeft ernaast, lag de bouw stil door de economische crisis en versterkten politieke keuzes de problemen. Meer over de oorzaken van het woningtekort vind je hier.

Waarom hebben we zo weinig betaalbare huizen?

4

Welke oplossingen zijn er voor de woningnood?

De oplossing voor het woningtekort lijkt simpel: we moeten gewoon meer huizen bouwen. Maar hoge kosten en strenge regels staan vaak nog in de weg. Er zijn allerlei ideeën om snel tijdelijke woningen uit de grond te stampen. En ook op de lange termijn liggen er creatieve plannen op tafel, zoals splitswoningen, houtbouw en huizen op het water. Ontdek er hier meer over.

Welke oplossingen zijn er voor de woningnood?

En je weet het!

Een betaalbare woning vinden is heel lastig.

Wachttijden voor sociale huurwoningen lopen steeds verder op en in de vrije sector en koopsector zijn huizen veel te duur. Er zijn allerlei (tijdelijke) oplossingen voor het tekort aan woningen, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat er meer gebouwd wordt.

auteur

Door Manon Vonkeman

Ook interessant om te weten