Open en Eerlijk

OPEN EN EERLIJK

Open en Eerlijk

Laatste update: 15-07-2024

Iedereen heeft een eigen cultuur, normen en waarden. Wanneer je plotseling van omgeving verandert moet je ook omgaan met nieuwe mensen, gedachten en gewoonten. Dingen waar je eerst niet over mocht praten, kunnen nu ineens wel, of andersom. Hoe voelt dat? Is dat moeilijk of juist fijn? In Open en Eerlijk vertellen 10 mensen hun persoonlijke verhaal over verschillende (gevoelige) thema's.

Alex Ayoubi

Alex, een queer feminist en Syrische vluchteling, werd bekend met zijn krachtige betoog tijdens de Women's March van 2020. Hij streeft naar gelijke rechten en erkenning van menselijkheid voor iedereen. Hoewel sommigen negatief reageren, blijft hij vastberaden en actief in zijn inzet voor feminisme door deelname aan protesten en het verspreiden van bewustzijn. Hij gelooft dat feminisme de norm moet zijn voor gelijkheid en moedigt anderen aan om zich uit te spreken voor vrouwenrechten. 

Beshoy Iskander

Beshoy, een 32-jarige man uit Egypte en sinds kort in Nederland gevestigd. Hij worstelde lange tijd met een laag zelfbeeld, vooral door voortdurende vergelijkingen met anderen die zijn eigenwaarde ondermijnden. Pas tijdens zijn universiteitsjaren begon hij de wortels van zijn zelfbeeldproblemen te begrijpen, wat leidde tot zijn beslissing om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog. Deze stap heeft hem geholpen zijn verleden te accepteren en zijn persoonlijke groei te bevorderen. 

Yousef Darwish

Yousef is een student en Syrische vluchteling. Hij is moslim en woont al 9 jaar in Nederland. Hij hecht veel belang aan zijn religie en voelt altijd een sterke band met God. Hoewel hij trots is op zijn moslim zijn, ondervindt hij uitdagingen bij het begrijpen van zijn religie door anderen en probeert hij voortdurend verkeerde opvattingen over de islam recht te zetten. Hij gelooft dat religie moet evolueren en zich moet aanpassen aan de tijd en plaats, en streeft altijd naar dialoog en begrip tussen religies.

Eugenia Melnik

Eugenia, een Oekraïense oorlogsverslaggever en moeder van drie, is in 2022 naar Nederland gevlucht vanwege de situatie in haar thuisland. Ondanks haar eigen gevecht met psychische problemen, hamert ze op het belang van mentale gezondheid, zelfs al is er een culturele weerstand tegen psychologische hulp. Haar zoektocht naar een psycholoog voor haar dochter laat zien hoe serieus ze het welzijn van haar familie neemt.

Amjad Almatni

Amjad, 22 jaar oud, is geboren in Syrië maar woont al vier jaar in Amsterdam. Zijn reis naar zelfacceptatie als homoseksuele man was allesbehalve makkelijk. Hij worstelde met zelfafwijzing en probeerde zelfs 'genezing' te vinden. Gelukkig vond hij steun in een gemeenschap van religieuze en queer mensen, waar hij zich eindelijk thuis voelde. Nu zet hij zich in als activist en kunstenaar om de uitdagingen van queer vluchtelingen aan te kaarten en te pleiten voor acceptatie en veiligheid voor iedereen in de LGBTQIA+ gemeenschap. 

Diana Khayyata

Diana, oorspronkelijk uit Aleppo, Syrië, is sinds 2015 in Nederland en vecht als moeder van twee tieners en activist voor vrijheid van keuze en gelijkheid, geïnspireerd door haar eigen strijd tegen seksueel misbruik en haar vastberadenheid om een veilige ruimte te creëren voor haar kinderen en anderen, terwijl ze zich losmaakt van conservatieve tradities.

Mina Etemad

Mina, een 36-jarige journalist en podcastmaker, is geboren in Iran en op zesjarige leeftijd naar Nederland gekomen. Als feminist strijdt ze voor gelijke rechten en de empowerment van gemarginaliseerde stemmen. Ondanks online bedreigingen blijft ze vastberaden in haar streven naar gerechtigheid en gelijkheid, geïnspireerd door haar Iraanse achtergrond die haar perspectief op feminisme heeft gevormd. 

Nina Prokopenko en Alyona Korolova

Nina (39) en Alyona (37) delen hun verhaal als een lesbisch stel uit Oekraïne, nu 1,5 jaar woonachtig in Amsterdam. Hun openhartige gesprek biedt een inkijkje in hun leven, liefde en de uitdagingen waarmee ze als koppel te maken hebben gehad. Hun moed en vastberadenheid om zichzelf te zijn, ondanks mogelijke vooroordelen, illustreren het belang van acceptatie en begrip in de samenleving. 

Samer Younan

Samer Younan, een Syrische evangelist in Nederland, deelt hoe hij het christelijk geloof heeft omarmt als iemand die is opgegroeid met een moslim cultuur. Zijn tijd in de gevangenis bracht een persoonlijke transformatie teweeg, waardoor hij nu het informatie van de Bijbel deelt, vooral onder Arabisch sprekende gemeenschappen. Ondanks mogelijke tegenstand blijft Samer vastberaden om begrip en respect tussen verschillende religieuze achtergronden te bevorderen.

En je weet het!

Anderen het laten weten?