Story
Geschiedenis
Hoe werd Nederland bevrijd?
... en je weet het
Wat is de Hongerwinter?
Tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 was er een groot tekort aan voedsel en brandstof in Nederland. Mensen aten tijdens deze winter in de Tweede Wereldoorlog tulpenbollen en zelfs honden en katten tegen de honger.
Vanaf september 1944 worden grote delen van Zuid-Nederland bevrijd van de Duitsers, na 4,5 jaar oorlog. Maar het grootste deel van Nederland blijft nog de hele winter bezet.
Om te voorkomen dat de Duitsers extra wapens en soldaten naar Nederland sturen, roept de Nederlandse regering op tot een spoorwegstaking. Daardoor rijden er geen treinen meer.
De voedselvoorraden krimpen steeds verder en veel winkels sluiten.
Je kan op steeds minder plekken je voedselbonnen inruilen. En ze worden ook minder waard.
De Nederlandse regering in Londen vraagt de geallieerden om hulp. Dat lukt. In januari 1945 komen er 3 vrachtschepen vol meel uit Zweden naar Nederland. Daar maken bakkers 'Zweeds wittebrood' van.
De hulp is een lichtpuntje, maar er is nog steeds weinig eten. En er is ook nog eens niks om je huis mee te verwarmen in de koude winter.
Mensen kappen bomen, verbranden meubels en stelen hout van tramrails in hun wanhopige zoektocht naar hout.
De lange, strenge winter eist zijn tol. Tienduizenden Nederlanders overlijden aan ondervoeding, uitputting en kou. Vooral in de grote steden in het westen zijn er veel slachtoffers.
De voedseldroppings luiden het einde in van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Op 5 mei is heel Nederland officieel bevrijd.
Wat is de Hongerwinter?