Story
Werken
Waarom werken er arbeidsmigranten in Nederland?
... en je weet het
Wat is de invloed van migratie op de woningmarkt?
Migranten 'pikken' onze woningen in – en die zijn er al zo weinig. Je hoort het regelmatig.
Migratie is niet 'de' oorzaak van het woningtekort. Wel draagt het hier aan bij. Wanneer de migratie toeneemt, neemt ook de druk op de woningmarkt toe.
De Monitor - KRO-NCRV
Het woningtekort heeft meerdere oorzaken, zoals:
Economische crisis van 2008
Hoge bouwkosten en personeelstekorten in de bouw
Te weinig bouwlocaties
Politieke keuzes
Veranderingen in de soorten huishoudens in de bevolking
Bevolkingsgroei
Deze zorgen ervoor dat meer woningen nodig zijn dan verwacht. Zo wonen er meer mensen alleen en zijn er meer gescheiden gezinnen.
Ook neemt het aantal ouderen toe, die langer thuis blijven wonen. Daardoor komt hun woning niet op de markt. Bovendien is de bevolkingsgroei groter dan gedacht. Dat komt vooral door migratie. Migratie is moeilijk te voorspellen, omdat het ligt aan internationale ontwikkelingen. De laatste jaren komen er bijvoorbeeld meer mensen naar Nederland door de oorlog in Oekraïne.
De meeste mensen migreren naar Nederland voor arbeid, studie of liefde. Een klein gedeelte - zo’n 11% - komt voor asiel. Ze zijn op zoek naar een veilige plek, omdat ze bijvoorbeeld vluchten voor oorlog. Asielzoekers mogen alleen blijven als ze een vergunning krijgen. Minder dan de helft krijgt die.
Hoe groot de invloed is van migranten op het woningtekort, hangt samen met de reden van hun komst. Mensen die voor asiel of liefde komen blijven vaak hier.
Maar mensen die voor werk of studie komen vertrekken meestal weer na zo’n 4,5 jaar. Dan is hun woning dus weer beschikbaar.
Duidelijke cijfers over de invloed van verschillende soorten migratie op de woningmarkt zijn er niet.
Wel is bekend dat migranten over het algemeen een slechtere positie hebben op de woningmarkt. Ze wonen gemiddeld 20% kleiner en hebben meestal minder geld te besteden.
Daardoor wonen zij vaker in betaalbare sociale huurwoningen. En neemt vooral de vraag hiernaar toe door migratie.
De wachtlijsten worden steeds langer. In sommige gemeenten krijgen bepaalde mensen voorrang op zo'n sociale huurwoning. Zoals alleenstaande moeders en statushouders.
De overheid is namelijk verplicht een huis voor statushouders te vinden. Ze kunnen niet kiezen waar en mogen niet weigeren.
Ongeveer 5 á 10 procent van de sociale huurwoningen gaat naar statushouders.
De Hofbar - PowNed
Mensen die komen voor asiel of arbeid wonen steeds vaker in kleinere gemeenten. Maar over het algemeen wonen migranten vooral in de grote steden. Hierdoor komt daar nog meer druk op de woningmarkt.
Tegelijkertijd zijn migranten ook slachtoffer van het woningtekort.
EenVandaag - AVROTROS
Verder kunnen buitenlandse studenten soms geen kamer vinden, waardoor ze bijvoorbeeld in dure hostels of in tenten moeten slapen.
En denk ook aan arbeidsmigranten die met te veel op één kamer moeten slapen. Hier betalen ze vaak te veel huur voor, terwijl ze weinig betaald krijgen.
Het woningtekort heeft meerdere oorzaken. Zoals een grotere bevolkingsgroei dan verwacht, vooral door migratie. Daardoor neemt de vraagt naar woningen toe. En als er dan niet wordt bijgebouwd neemt ook het tekort toe. Het tekort raakt vervolgens iedere woningzoekende. Oók migranten.
Wat is de invloed van migratie op de woningmarkt?