Story
Politiek
Waar gaat het mis in de opvang van asielzoekers?
... en je weet het
Wat zijn statushouders?
Als je in je vaderland niet veilig bent, bijvoorbeeld door oorlogsgeweld, moet je soms vluchten naar een ander land. Na een vaak lange en traumatische periode kom je in een vreemd land. Daar kan je asiel aanvragen. Je bent dan een 'asielzoeker'.
Kruispunt - KRO-NCRV
Samira vluchtte uit Afghanistan via het vliegveld.
Als asielzoeker moet je wachten tot het land beslist of je bescherming (asiel) krijgt.
Niet iedereen krijgt asiel. Alleen als je aan de voorwaarden voldoet, mag je blijven. Een statushouder is iemand die een (tijdelijke) verblijfsvergunning heeft gekregen in Nederland.
De asielprocedure begint in Nederland met de aanmelding. Dat gebeurt in het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Vaak brengt het COA je daarna naar een andere opvangplek. Je krijgt minstens 6 dagen de tijd om bij te komen.
VluchtelingenWerk kan je alvast helpen om de asielprocedure voor te bereiden en je krijgt een advocaat.
De meeste mensen volgen de Algemene Asielprocedure. Die begint met een gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
Je vertelt waarom je asiel aanvraagt. Zij kijken of je recht hebt op een verblijfsvergunning. Dat is bijvoorbeeld zo bij terechte angst voor vervolging of bij oorlogsgeweld. Ook checken ze of je niet al in een ander land staat geregistreerd. Dan moet je namelijk in dat land asiel aanvragen. Dat zijn Europese afspraken. Binnen 9 maanden moet de IND beslissen of je in Nederland mag blijven.
De beslissing kan zijn dat:
Je een 'verblijfsvergunning asiel' krijgt voor 5 jaar. Je wordt dan officieel erkend als vluchteling. In Nederland heet je dan een statushouder.
Dat ze eerst meer onderzoek moeten doen, voordat ze een beslissing nemen (de Verlengde Asielprocedure).
Je geen verblijfsvergunning krijgt. Je hebt nog verschillende mogelijkheden om tegen deze beslissing in te gaan.
Zodra je statushouder bent, mag je ook je partner en kinderen naar Nederland laten komen (al zijn er wel voorwaarden). Dat is internationaal afgesproken.
De Reünie - KRO-NCRV
Als je statushouder bent, heb je recht op een woning, mag je werken en moet je het inburgeringsexamen halen. Na 5 jaar bekijkt de IND opnieuw of je bescherming nodig hebt.
Soms kan je weer terugkeren naar je vaderland. Maar omdat oorlogen vaak lang duren, zoals de oorlog in Syrië, is dat vaak geen optie.
Als de situatie in je vaderland nog steeds onveilig is en je het inburgeringsexamen hebt gehaald, dan kan je een nieuwe vergunning aanvragen zonder einddatum. In Nederland bouw je een nieuw leven op.
De Geknipte Gast - BNNVARA
Wat zijn statushouders?