Dat roken slecht is, wist je al. Minder bekend is dat de e-sigaret ook niet goed voor je is.
Klik om verder te gaan.
Zo werkt de e-sigaret
De Monitor, KRO-NCRV
Klik om verder te gaan.
Er zijn vloeistoffen met allerlei smaakjes te koop voor de e-sigaret. Mede daardoor is hij de laatste jaren steeds populairder geworden.
Van menthol tot geroosterde kip en van energiedrank tot knoflook, je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.
Klik om verder te gaan.
De vloeistoffen zijn te koop met verschillende hoeveelheden nicotine. Dit stofje zorgt ervoor dat je verslaafd raakt. Daarnaast heeft het een nadelige invloed op je hart, longen, nieren en vruchtbaarheid.
Je kan ook vloeistoffen kopen zonder nicotine, maar er zitten nog meer schadelijke stoffen in de e-sigaret.
Klik om verder te gaan.
Je ademt namelijk ook propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen in. Dit kan zorgen voor:
Irritatie en schade aan de luchtwegen
Hartkloppingen
Een verhoogde kans op kanker
Klik om verder te gaan.
Een ander gevaar van de e-sigaret is dat er meer nieuwe rookverslaafden bijkomen. En dan met name jongeren die nooit 'echte' sigaretten zouden roken.
Om uit te zoeken hoe aantrekkelijk de e-sigaret is, deed het RIVM een onderzoek.
Daaruit kwam naar voren dat 32% van de niet-rokers wel interesse heeft om een e-sigaret met een smaakje te proberen. Onder rokers was dit percentage 80%.
Klik om verder te gaan.
In Amerika ligt de e-sigaret zwaar onder vuur
Esther Croes, onderzoeker Trimbos-instituut
De Monitor, KRO-NCRV
Klik om verder te gaan.
In Nederland hebben we strengere regels dan in Amerika. Maar de smaakstoffen in de e-liquids worden alleen getest op schadelijkheid wanneer je ze eet of drinkt. En dus niet wanneer je ze vapet.
Van sigaretten is bekend dat als je meer dan een pakje per dag rookt, je gemiddeld 13 jaar eerder doodgaat dan een niet-roker.
Van e-sigaretten zijn dit soort cijfers nog niet bekend omdat ze simpelweg te nieuw zijn. Er zijn nog geen langetermijnonderzoeken.
Klik om verder te gaan.
Het effect op lange termijn is daarom nog onbekend, maar gezond zijn e-sigaretten in ieder geval niet. Wel claimt een onderzoek van Public Health England dat de e-sigaret 95% minder schadelijk is dan een gewone sigaret.
Niet iedereen erkent dit onderzoek. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose zegt dat het onderzoek niet wetenschappelijk onderbouwd is.
Daarnaast geeft het Trimbos-instituut aan dat bij meerdere medewerkers aan het onderzoek sprake was van belangenverstrengeling.
Klik om verder te gaan.
E-sigaretten zijn minder schadelijk dan echte sigaretten, maar over de langetermijneffecten is weinig bekend.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt in ieder geval dat e-sigaretten zo ongezond zijn dat je ze niet langdurig en structureel moet gebruiken.
Klik om verder te gaan.
Vanwege de schadelijkheid is sinds 1 juli 2020 het roken van e-sigaretten verboden op alle plekken waar een rookverbod geldt.
E-sigaretten krijgen een verplichte neutrale verpakkingen, maar het is nog niet bekend wanneer dit ingaat. Per 1 januari 2024 worden e-sigaretten met een ander smaakje dan tabak verboden.