Hoe gaat een ziekenhuisopname?

Laatste update: 29-07-2024

Er zijn verschillende redenen om naar een ziekenhuis te moeten. In veel gevallen kan je zelf naar het ziekenhuis gaan, als je bijvoorbeeld een onderzoek of gesprek met een specialist hebt. Maar als je dringende zorg nodig hebt dan moet je vaak naar de spoedeisende hulp. Je wordt daar vervolgens opgenomen en de artsen en verpleegkundigen bepalen hoe je verder geholpen moet worden en welke onderzoeken nodig zijn. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een bloedonderzoek laten uitvoeren. Of er moet een echo, röntgenfoto, CT- of MRI-scan worden gemaakt. In sommige gevallen moet je geopereerd worden en voor veel operaties moet je volledig onder narcose. Hoe dit allemaal gaat lees en bekijk je in deze serie.

Hoe gaat een ziekenhuisopname?

1

Hoe werkt de spoedeisende hulp in een ziekenhuis?

Je gaat naar de spoedeisende hulp (SEH) van een ziekenhuis als je klachten levensbedreigend zijn. Of als je klachten dringend behandeld moeten worden en je kan niet terecht bij de huisarts, bijvoorbeeld in de nacht. Je kan binnen komen op de SEH via een doorverwijzing van de huisarts of huisartsenpost of via ambulance. Als je bent aangekomen doorloopt een arts of verpleegkundige de ABCDE-methode. Hiermee wordt bepaald of je direct geholpen moet worden of niet. Als je bijvoorbeeld niet kan ademen heb je direct hulp nodig, maar een klein scheurtje in je bot is niet per se levensbedreigend. In dit verhaal zie je hoe een opname op de spoedeisende hulp eruit kan zien en leggen uit hoe de spoedeisende hulp van een ziekenhuis werkt.

1_SEH_ambulance

Hoe werkt de spoedeisende hulp in een ziekenhuis?

2

Welke informatie kun je uit bloed halen?

Bloed kan je zien als het transportsysteem van je lichaam. En omdat je bloed allerlei stofjes door je lichaam vervoert kan je er heel veel informatie uithalen. Niet alleen je DNA en bloedgroep zijn eruit af te lezen, maar je kan aan de hand van je bloed ook bepalen of je ziektes of virussen bij je draagt. En zien of je organen functioneren. Ontdek in dit verhaal welke informatie ze nog meer uit je bloed kunnen halen.

1_bloed_handen

Welke informatie kun je uit bloed halen?

3

Hoe werkt narcose?

Als je onder narcose gaat word je in slaap gebracht en volledig verdoofd. Dit wordt gedaan door een anesthesioloog. Je lichaam wordt tijdelijk deels uitgeschakeld, waardoor je geen pijn voelt, buiten bewustzijn bent en geen spierkracht hebt. Dit is bijvoorbeeld nodig als je een lange of zware operatie moet ondergaan. Denk hierbij aan operaties aan je hoofd, borst, buik of baarmoeder. Bij iedere operatie wordt eerst bepaald of het nodig is om je volledig onder narcose te brengen, dit is namelijk niet altijd het geval. In dit verhaal zie je hoe iemand onder narcose wordt gebracht en lees je wat er allemaal bij komt kijken.

1_narcose_apparaat

Hoe werkt narcose?

4

Hoe gaat een operatie?

Een operatiekamer wordt ook wel afgekort als OK. Dit is een ruimte die speciaal is ingericht voor het uitvoeren van operaties. In deze ruimte wordt de luchtkwaliteit streng gecontroleerd en tijdens een operatie mogen er bijvoorbeeld maar maximaal 9 mensen in de ruimte zijn. Ook speelt hygiëne een belangrijke rol. Tijdens een operatie worden alleen steriele instrumenten gebruikt en iedereen draagt gesteriliseerde kleding. In dit verhaal zie en lees je wat er allemaal komt kijken bij een operatie.

1_operatie_medewerkers

Hoe gaat een operatie?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Je kan om verschillende redenen naar een ziekenhuis moeten. Bij een opname op de spoedeisende hulp doorloopt een arts of verpleegkundige de ABCDE-methode met je. Daarna wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn.

auteur

Door BNNVARA

Ook interessant om te weten