Hoe werkt het slavernijverleden door in het heden?

Gepubliceerd: 12-4-2022

Laatste update: 15-06-2023

Eeuwenlang zijn zwarte mensen tot slaaf gemaakt en verscheept naar Amerika. Daar moeten ze onder verschrikkelijke omstandigheden werken op plantages. Onder andere Nederlandse handelaren verdienen er in die tijd flink veel geld mee. Aan het einde van de 19e eeuw schaft Nederland de slavernij af. Maar de ongelijke machtsrelaties tussen zwarte en witte mensen zijn niet ineens verdwenen. Die werken door tot in het heden. Nog steeds krijgen veel zwarte mensen te maken met vooroordelen en racisme. In deze serie ontdek je meer over de geschiedenis van de slavernij en de gevolgen daarvan.

Hoe werkt het slavernijverleden door in het heden?

1

Welke rol speelde Nederland in de slavernij?

De slavernij is een zwart hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis. 600.000 Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen werden van de 16e tot en met de 19e eeuw als handelswaar van Afrika naar Amerika verscheept, verkocht en onder dwang aan het werk gezet, vaak op plantages. Het leven is loodzwaar voor de tot slaaf gemaakten. Door zware straffen, slechte behuizingen en ziekte verliezen duizenden mensen hun leven. Meer over het Nederlandse slavernijverleden lees en bekijk je in deze story.

een tot slaaf gemaakte man wordt wreed vastgehouden

Welke rol speelde Nederland in de slavernij?

2

Hoe kwamen Surinaamse marrons in verzet tegen slavernij?

Een deel van de tot slaaf gemaakten wist te ontsnappen van de plantages. Zij vluchtten naar het oerwoud, waar zij nieuwe gemeenschappen stichtten. Deze mensen en hun nakomelingen worden marrons genoemd. Tegenwoordig wonen er naar schatting ongeveer 120.000 marrons in het Suriname en ook in Nederland gaat het om zo'n 11.000 mensen. Wil je meer weten over de geschiedenis van Surinaamse marrons? Lees en bekijk dan deze story.

een groep marrons in Suriname

Hoe kwamen Surinaamse marrons in verzet tegen slavernij?

3

Wie is verzetsheld Tula?

Jarenlang werkt Tula als tot slaaf gemaakte op plantage Knip in Curaçao. Op 17 augustus 1795 komt hij op deze plantage in verzet tegen zijn slavendrijver en zet een grote slavenopstanden op de been. Hoewel de slavenopstand niet het einde betekende van de slavernij op Curaçao hebben Tula’s daden veel invloed gehad. Kom in deze story meer te weten over Tula’s verzet en hoe hij uitgroeide tot nationale held.

Verzetsheld Tula op schilderij

Wie is verzetsheld Tula?

4

Wat is Keti Koti?

Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Elk jaar wordt op 1 juli Keti Koti gevierd. Tijdens Keti Koti wordt er stilgestaan bij de slachtoffers van het slavernijverleden en wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. De officiële herdenkingsceremonie vindt sinds 2009 plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Daarna wordt er feest gevierd. Meer over Keti Koti bekijk je in deze story.

Keti Koti festival in het Oosterpark

Wat is Keti Koti?

5

Wat is racisme?

Het slavernijverleden werkt nog steeds door in onze huidige samenleving. Veel zwarte mensen krijgen nog dagelijks met racisme te maken. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden, vaker aangehouden door de politie of niet uitgenodigd bij een sollicitatiegesprek. In deze story leggen we uit wat racisme is en welke gevolgen dat kan hebben.

verdrietig persoon

Wat is racisme?

6

Wat is Black Lives Matter?

Racisme kan ingrijpende gevolgen hebben. Als reactie daarop ontstaat in de Verenigde Staten de internationale mensenrechtenbeweging Black Lives Matter. Veel zwarte mensen zijn daar het slachtoffer van extreem politiegeweld. Het politiegeweld is een van de tekenende voorbeelden van het racisme waar zwarte mensen wereldwijd nog steeds mee te maken krijgen. Meer over het ontstaan en de impact van Black Lives Matter ontdek je in deze story.

Wat is Black Lives Matter?

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten