Laatste update: 24-02-2022
Beschuit met muisjes uitdelen als er een baby is geboren is een typisch Nederlands gewoonte. Mensen uit andere landen kennen dat eigenlijk niet. En zo zijn er wel meer gebruiken en manieren rondom bevallingen die we alleen in Nederland zo doen. Denk aan het grote aantal thuisbevallingen, het systeem met de verloskundigen, de kraamzorg en de manier waarop we omgaan met pijnstilling. Je zou kunnen zeggen dat de Nederlandse bevalling uniek is in de wereld.
Redacteur: Paul Koster
Zijn Nederlandse bevallingen uniek in de wereld?
Waarom kiezen ouders voor thuis bevallen?
Thuis in je eigen bed of bad een kind op de wereld zetten. In geen enkel westers land gebeurt dat zo vaak als bij ons. Thuisbevallingen staan zelfs op de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed als écht Nederlandse traditie. Maar: tijden veranderen. In sommige landen groeit de vraag naar de mogelijkheid om thuis te bevallen. En in Nederland zelf kiezen tegelijkertijd meer en meer vrouwen voor een bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum.
Welke ideeën zijn er over pijnbestrijding bij een bevalling?
Er zijn landen waar bijna elke bevalling gebeurt met een ruggenprik of andere vorm van pijnbestrijding. Bij ons niet. Een groot deel van de zwangere vrouwen hier wil juist graag bevallen zonder medicatie en pijnstilling. Ook professionals zoals verloskundigen en artsen kiezen vaak in eerste instantie niet voor medische pijnbestrijding. Hierdoor komt het wel eens voor dat vrouwen niet de middelen krijgen die ze wel graag willen.
Wie helpen bij een bevalling?
Bij een bevalling staan verschillende medische begeleiders om het bed. In ieder geval een verloskundige, en in sommige gevallen een gynaecoloog of kraamverzorger. Dat is afhankelijk van de locatie en het verloop van de bevalling. Ieder heeft zijn of haar eigen taken en verantwoordelijkheden.
En je weet het!
Anderen het laten weten?