Laatste update: 21-06-2022
Iedere dag gooien we vuilnis weg in de prullenbak, thuis of op straat. Op deze manier zamelen we jaarlijks in ons kleine landje miljarden kilo’s huishoudelijk afval in. We worden ons steeds meer bewust over hoe we met ons afval omgaan: we scheiden het plastic en het papier, en recyclen waar mogelijk. Toch blijft de stapel huishoudelijk afval in Nederland groeien. Om hoeveel afval gaat het precies? En wat wordt er met ons afval gedaan? Werkt afval scheiden wel en welke producten recyclen we?
Redacteur: Taís Lourinho da Silva
Wat gebeurt er met je afval?
Hoeveel afval produceren we?
Van plastic verpakkingen en lege dozen tot mondkapjes, lege flesjes en sigarettenpeuken. We leveren jaarlijks in Nederland miljarden kilo’s afval op. Per persoon zelfs zo’n 520 kilo in het jaar 2020. Maar hoeveel van dat afval verzamelen we in Nederland? Hoeveel zwerfafval komt in de natuur terecht? En wat wordt er met ons afval gedaan? Je ontdekt het in deze story.
Heeft het zin om afval te scheiden?
Al het afval dat we dagelijks voortbrengen heeft ook nog eens een eigen prullenbak: plastic verpakkingen bij het plastic, groente en fruit in de gft-bak, papier in de papierbak en glas in de glasbak. Het voelt misschien nutteloos en het kan vaak een zoektocht zijn naar de juiste bak. Toch is afvalscheiding goed voor het milieu en soms ook voor je portemonnee. Maar wat werkt nu eigenlijk beter? Dat de mens al het afval scheidt of dat een machine het afval scheidt? Je ziet het in deze story.
Wat is recyclen?
Onze kapotte spullen en afval zijn meer waard dan je denkt. Door afval te recyclen besparen we grondstoffen die we anders opnieuw moeten winnen uit de natuur of importeren uit het buitenland. Dat is beter voor het milieu. In deze story leggen we uit waarom we ons afval recyclen.
En je weet het!
Dat gebeurt er met ons afval.
Je doet papier in de papierbak, gooit je glas netjes weg in de glasbak, plastic in een container en je vuilniszak is pas vol als er écht niks meer bij past. Goed bezig, zou je zeggen. Het is zeker belangrijk dat we afval scheiden en recyclen, maar het is nog belangrijker om minder afval voort te brengen. Dat is namelijk allemaal beter voor het milieu: je bespaart grondstoffen en energie.
Er is een aantal manieren om minder afval te produceren. Zo kan je minder producten kopen waar een verpakking omheen zit, je kapotte apparatuur zelf proberen te maken voordat je hem weggooit of iets nieuw koopt en je kan een herbruikbare tas en waterfles aanschaffen.