Story
Gezondheid
Wanneer ben je kleurenblind?
... en je weet het
Zijn beeldschermen slecht voor je ogen?
Films en series kijken, videobellen en urenlang scrollen op sociale media: we brengen heel wat tijd door achter schermen. Jongvolwassenen gemiddeld 6 tot 7 uur per dag. En kinderen tot 6 jaar gebruiken digitale media al 100 minuten per dag.
NOS op 3
“Soms wel van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.”
Als je vaak en lang naar schermen kijkt, kan je daar last van krijgen. Je ogen worden bijvoorbeeld droog of moe. Of je krijgt last van hoofdpijn en wazig zicht. Deze klachten staan bekend als computerogen.
Ook vergroot langdurig schermgebruik het risico op bijziendheid (myopie). Dat komt omdat je ogen anders groeien als je veel dichtbij kijkt.
Vooral bij kinderen en jongeren is het risico groot, omdat hun ogen nog in ontwikkeling zijn.
Het Klokhuis - NTR
Door veel dichtbij te kijken, worden je ogen langer.
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het scherm zelf niet het probleem. Het gaat vooral om de afstand tussen jou en dat waar je naar kijkt. Ook urenlang boeken lezen vinden je ogen dus niet zo fijn en vergroot het risico op bijziendheid.
De gevolgen van bijziendheid kunnen groot zijn. Bij een brilsterkte van -6 of hoger loop je meer kans op oogproblemen als je ouder bent. In het ergste geval kan je zelfs blind worden.
Dokters van Morgen - AVROTROS
Bijziendheid kan je niet verminderen.
Daarom is er de 20-20-2-regel.
Dat betekent: na 20 minuten schermtijd 20 seconden ver weg kijken en minimaal 2 uur naar buiten per dag. Naar buiten gaan is belangrijk omdat je dan vaker veraf kijkt. Maar het heeft ook een ander voordeel. Als je buiten bent, komt er ook veel meer daglicht in je ogen dan als je binnen zit. Dat licht remt de groei van je ogen.
Voor kinderen is het extra belangrijk om niet te veel en te lang achter schermen te zitten. Maar ook voor volwassenen geldt: regelmatig wegkijken van je scherm en even lekker naar buiten gaan geeft je ogen rust.
Zijn beeldschermen slecht voor je ogen?