Longread
Geschiedenis
Wat is de Holocaust?
... en je weet het
Wie zijn de Sinti en de Roma?
Sinti en Roma zijn volken met een eigen vlag, taal en cultuur, maar geen eigen land. Ze leven eeuwenlang nomadisch, maar wonen nu op vaste plekken in Europa.
Ze worden soms 'zigeuners' genoemd, maar dit woord heeft een beladen geschiedenis en wordt vaak als kwetsend ervaren.
Ongeveer 600 jaar geleden trokken ze vanuit het noorden van India naar het westen.
Veel Roma gingen in de Europese Balkanregio wonen. Anderen trokken nog verder. Zo ook de Sinti, de bekendste Roma-subgroep in Nederland.
Ze trekken vaak rond in woonwagens en verdienen geld met handel en muziek. Rond 1900 komen ook andere Romagroepen uit Oost-Europa naar Nederland. Niet alle woonwagenbewoners zijn Roma en Sinti. Maar het leven in woonwagens is wel kenmerkend voor deze groepen.
Sinti en Roma bleven vroeger nooit lang op een plek. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten ze wel verplicht op één plek wonen. Omdat de nazi’s hen willen deporteren. Ongeveer 500.000 Europese Roma en Sinti worden vermoord.
Requiem voor Auschwitz - NOS
Na de oorlog is er weinig aandacht voor wat de Roma en Sinti hebben meegemaakt. Daarnaast worden hun vrijheden steeds meer beperkt. Zo voert Nederland in 1968 de Woonwagenwet in.
Hierdoor moeten ze verplicht in regionale woonwagencentra wonen. En kunnen ze niet meer vrij rondreizen en leven zoals vroeger.
BRANDPUNT (1960 - 1996) - KRO
Sinti en Roma hebben vaak moeite gehad met integratie. Om dit te stimuleren voerde de overheid in 2007 het uitsterfbeleid in.
Hierdoor werden lege plekken in woonwagenkampen niet meer opgevuld als iemand vertrok of overleed.
Het uitsterfbeleid is in 2018 officieel afgeschaft. Het leven in een woonwagen is vanaf dan erkend als een mensenrecht. De overheid moet daarom de cultuur beschermen.
Maar door alle beperkingen hebben de Roma en Sinti hun traditionele cultuur al vaak moeten aanpassen. Hierdoor is veel verloren gegaan.
Meestal worden Roma en Sinti nog niet sociaal geaccepteerd. Ze ervaren vooroordelen, worden soms buitengesloten en hebben moeite om gelijk behandeld te worden.
De vaak negatieve beeldvorming in de media over woonwagenkampen versterkt vooroordelen en maakt acceptatie nog steeds lastig.
Wie zijn de Sinti en de Roma?