Story
Politiek
Wat is politiek links en rechts?
... en je weet het
Hoe werken de Europese verkiezingen?
Elke 5 jaar mogen we naar de stembus voor de verkiezingen van de Europese Unie (EU). We kiezen dan de leden van het Europees Parlement. Dat zijn Europarlementariërs.
Aan de verkiezingen doen alle 27 lidstaten van de EU mee.
Je stemt op een kandidaat van een van de nationale partijen. In Nederland zijn dat vooral de partijen die ook in de Tweede Kamer zitten.
De partij die je kiest komt niet onder haar eigen partijnaam in het Parlement, maar onder die van een Europese fractie. Zo'n fractie bestaat uit partijen van verschillende landen. Een fractie moet minimaal 23 leden uit minstens 7 EU-landen hebben.
Het parlement heeft 720 leden na de verkiezingen van 2024. Landen met meer inwoners hebben meer zetels dan kleinere landen. Nederland heeft straks 31 Europarlementariërs.
Na het tellen van de stemmen, stelt de Kiesraad vast hoe de (Nederlandse) zetels worden verdeeld.
Je mag stemmen tijdens de Europese verkiezingen als:
Je 18 jaar of ouder bent
Je de nationaliteit hebt van een EU-lidstaat, bijvoorbeeld de Nederlandse nationaliteit
De Europese Unie beslist veel voor ons. Toch gaan weinig Nederlanders naar de stembus tijdens de Europese verkiezingen. De opkomst van de laatste paar verkiezingen schommelde tussen de 30 en 42%.
EenVandaag - AVROTROS
"Het interesseert me niet zoveel."
Het Europees Parlement is het enige onderdeel van de EU waarvan we de leden direct kunnen kiezen. Europarlementariërs spelen dan ook een belangrijke rol bij onder andere de wetgeving en begroting van de Europese Unie.
Hoe werken de Europese verkiezingen?