Story
Politiek
Wat merk je van de EU?
... en je weet het
Wat doet het Europees Parlement?
De Europese Unie (EU) bestaat uit verschillende instellingen. Het Europees Parlement is daar één van. De leden heten Europarlementariërs.
Het Europees Parlement heeft een aantal taken:
Europese wetten goedkeuren, afkeuren of aanpassen
De EU-begroting checken
Controleren van andere EU-instellingen, zoals de Europese Commissie
Het Parlement heeft een belangrijke taak op het gebied van wetgeving. Samen met de Raad van de Europese Unie (voorheen Raad van Ministers) kan het Parlement namelijk een wetsvoorstel van de Europese Commissie aannemen, afkeuren of aanpassen.
Nieuwsuur - NOS-NTR
Over de meeste wetsvoorstellen beslissen de Raad van de Europese Unie en het Parlement samen.
Door veel overleg en allerlei aanpassingen kan het soms wel een jaar of langer duren voordat een wet wordt aangenomen.
Niemand die het ziet - BNNVARA
Het geeft veel voldoening als het uiteindelijk lukt:
Samen checken de Raad en het Parlement ook de inkomsten en uitgaven van alle EU-instellingen.
Europarlementariërs kunnen deze goedkeuren (‘kwijting’). Of ze kunnen de kwijting uitstellen en bijvoorbeeld vragen om een betere uitleg over de uitgaven.
Daarnaast controleren ze andere EU-instellingen, zoals de Europese Commissie. Europarlementariërs checken bijvoorbeeld of de EU haar wetten goed uitvoert.
Het gaat dan om het goedkeuren van de voorzitter en leden van de Commissie (Eurocommissarissen).
De Europese Raad stelt een voorzitter voor op basis van de verkiezingsuitslag. Een meerderheid van het Parlement moet het eens zijn met deze keuze. Daarnaast levert elk land één Eurocommissaris. Ze mogen zelf kiezen wie ze voorstellen, in overleg met de voorzitter van de Commissie. Het Parlement test elke kandidaat en moet iemand goedkeuren.
Er zijn 720 Europarlementariërs, waarvan 31 uit Nederland. Ze horen meestal bij een Europese fractie (een politieke groep). Zo'n fractie moet leden hebben uit minimaal 7 landen.
Het Europees Parlement wordt vaak gezien als het meest democratische onderdeel van de EU. Dat komt omdat het Parlement de enige EU-instelling is waar je als burger de leden voor kan kiezen tijdens de Europese verkiezingen.
Wat doet het Europees Parlement?