Story
Samenleving
Wat betekent mannelijkheid?
... en je weet het
Zijn hooligans van alle tijden?
Vuurwerk op het veld gooien, met laserpennen in het gezicht van spelers schijnen of zelfs hele stadions vernielen.
Een hooligan is iemand die zich misdraagt bij een sportwedstrijd. Meestal gebeurt dit in groepsverband en vaak bij voetbalwedstrijden.
Ik durf het bijna niet te vragen - BNNVARA
In de klassieke oudheid leiden sportwedstrijden ook regelmatig al tot onrust of zelfs grootschalige stadsgevechten.
Het bekendste voorbeeld is de Nika-oproer in 532. Er breekt dan supportersgeweld uit in Constantinopel. De halve stad wordt verwoest en zo’n 30.000 mensen komen om het leven.
De opstand begint bij een wedstrijd wagenrennen. Burgers vinden dat ze te veel belasting betalen. Vanaf het begin van de wedstrijd joelen ze op de tribunes richting keizer Justinianus.
Al gauw escaleert de boel, breken er rellen uit en wordt zelfs het keizerlijk paleis dat naast het stadion ligt bestormd.
Bijna 600 jaar later in 1314 verbiedt de Britse Koning Edward II "middeleeuws voetbal".
Vooral arbeiders spelen deze sport en die worden gezien als asociaal en agressief. De sport zorgt voor te veel sociale onrust en wordt na dit verbod lange tijd gezien als gewelddadig.
Ook in de moderne tijd is geweld rondom sport, zoals voetbal, niet uitzonderlijk. Een van de eerste keren dat er geweld losbarst rond een voetbalwedstrijd is in 1886.
Supporters van twee Engelse clubs gaan dan met elkaar op de vuist op een treinstation. Het woord hooligan bestaat dan nog niet.
Over de oorsprong van het woord ‘hooligan’ bestaan verschillende theorieën.
Sommigen denken dat het woord komt van de naam Patrick Hoolihan. Dit is een Ierse crimineel die rond 1900 in Londen woonde. Anderen zeggen dat het woord is afgeleid van het Ierse woord ‘houli’ of ‘hoole’. Dit betekent "wild feest".
In de jaren 50 vindt er steeds meer geweld plaats bij Engelse voetbalwedstrijden. Onder andere door internationale wedstrijden krijgen andere Europese landen ook te maken met hooliganisme.
Door de jaren heen blijft het geweld van hooligans bij voetbalwedstrijden toenemen. Een groot dieptepunt is in 1985 het zogenaamde “Hiezeldrama” in het Heizelstadion in Brussel.
Tijdens de finale tussen Liverpool en Juventus gaan supporters met elkaar op de vuist. Hierbij komen 39 mensen om het leven en vallen er zo’n 400 gewonden.
Nederland komt vanaf de jaren 70 ook regelmatig in aanraking met hooliganisme. Dit neemt in de jaren 80 steeds ergere vormen aan.
Andere Tijden - NTR
Toch is het aantal grote ongeregeldheden in de stadions zelf afgenomen. Dit heeft onder andere te maken met het gebruik van camera’s sinds het begin van deze eeuw.
Verder treedt ons kabinet harder op tegen hooligans. Als je je misdraagt in het stadion kan de rechter je bijvoorbeeld een langdurig stadionverbod, celstraf of boete opleggen. Ook de inzet van zogenaamde stewards moeten ervoor zorgen dat er minder rellen uitbreken in de stadions. Dit zijn mensen uit eigen supportersgroepen.
Hooligans zijn dus van alle tijden. Maar doordat de maatregelen in de stadions zelf strenger zijn geworden, zoeken ze elkaar steeds vaker op buiten de stadions.
Zijn hooligans van alle tijden?