Longread
Wetenschap
Hoe moeten we de groeiende wereldbevolking voeden?
... en je weet het
Wat is kweekvlees?
Foie gras, biefstuk of kipnuggets, maar dan gekweekt in een lab. Je gelooft het bijna niet, maar het bestaat echt.
En misschien ligt zo’n stukje ‘kweekvlees’ binnenkort al op je bord. In sommige landen is het zelfs al zover.
Tegenlicht - VPRO
In de VS sist het bijvoorbeeld al in de pan:
Kweekvlees maken we van stamcellen van levende dieren. Bijvoorbeeld van een koe of kip.
Het is dus écht vlees, maar zonder dat we er dieren voor hoeven slachten. Net zoals dieren, geven we de stamcellen te eten.
EenVandaag - AVROTROS
Daardoor groeien ze:
De stamcellen zetten we dus om in spier- en vetcellen. Als dat er genoeg zijn, maken we er vlees van. Het duurt meestal wel een aantal weken of maanden voordat het zover is.
Omdat we geen dieren slachten voor kweekvlees, is het beter voor dieren dan normaal vlees. Ze lijden minder.
Daarnaast is kweekvlees beter voor het milieu. Bij het maken van normaal vlees komt er bijvoorbeeld veel meer CO2 vrij. Ook kappen we er bossen voor, om veevoer te verbouwen en dieren te laten grazen. En dat is slecht voor het milieu. Om klimaatverandering te stoppen, moeten we volgens de Verenigde Naties minder vlees gaan eten. Tenminste, normaal vlees dan.
Plantaardige vleesvervangers eten is nóg beter voor dier en milieu. Maar we geven niet graag ons geliefde stukje vlees op. Dat blijkt uit de cijfers. Hoewel het aantal flexitariërs over het algemeen groeit, eten we nauwelijks minder vlees.
EenVandaag - AVROTROS
Toch ligt kweekvlees nog niet op je bord. Qua prijs kan het nog niet concurreren met normaal vlees.
Sowieso moet de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit kweekvlees eerst goedkeuren, voordat het in je supermarkt belandt. En die heeft strenge regels. In de VS en Singapore zijn ze minder streng.
Hoewel kweekvlees in de VS en Singapore al mag worden verkocht, komt het idee oorspronkelijk van hier. Van de inmiddels overleden Willem van Eelen. Hij heeft het zelf nooit kunnen proeven.
Dat mogen Nederlandse vleeskwekers namelijk pas sinds kort. Dat betekent dat ze de smaak nu eindelijk kunnen verbeteren. En dat dat stukje kweekvlees op je bord weer een stapje dichterbij is.
Wat is kweekvlees?