Longread
Waarom verzamelen mensen?
... en je weet het
Waarom vinden we weggooien moeilijk?
Weggooien is voor de een makkelijker dan voor de ander. Sommige mensen doen probleemloos alles de deur uit en anderen bewaren juist alles.
Van een leeg potje lippenbalsem tot allerlei electronica. Afscheid nemen van producten die eigenlijk weg kunnen kan lastig zijn.
Dit is de dag - EO
Zodra spullen in ons bezit komen, stijgt in onze ogen de waarde van die spullen.
Zelfs als we de spullen eigenlijk helemaal niet interessant vinden, zoals bijvoorbeeld een simpele pen of koffiemok. Dit staat bekend als het eigendomseffect.
In een bekend onderzoek krijgt een deel van de deelnemers koffiemokken en anderen krijgen munten.
De eigenaren van de mokken wordt gevraagd hoeveel munten ze voor de mok willen hebben. Aan de anderen wordt gevraagd wat ze maximaal voor de mok willen betalen. De eigenaren van de mokken vragen vaak 2x zoveel dan wat de anderen maximaal willen betalen. Vergelijkbare onderzoeken laten hetzelfde zien.
Spullen geven ons een fijn gevoel. Uit onderzoek blijkt dat dit zelfs tot weken na het verkrijgen aan kan houden.
Maar naarmate je iets langer in bezit hebt neemt dit gevoel af. Toch houden we graag vast aan deze spullen. Ook jij hebt waarschijnlijk meerdere kledingstukken in je kast die je alleen nog bewaart 'voor het geval dat'.
EenVandaag - AVROTROS
Het kan dus moeilijk zijn om spullen weer weg te doen of door te verkopen. Zelfs als je winst maakt.
Het negatieve gevoel van iets kwijtraken is voor velen vaak sterker dan het positieve gevoel dat het geeft als je iets in bezit krijgt.
Dat we ons hechten aan de spullen die we in ons bezit hebben kan verschillende redenen hebben.
Je kan er bijvoorbeeld een emotionele of symbolische waarde aan hechten. Zo kan bijvoorbeeld een kapot horloge wat je van je opa of oma hebt gekregen toch heel waardevol zijn.
Marketeers spelen slim in op deze emoties met bijvoorbeeld proefperiodes. Je krijgt iets eerst een tijd gratis en daarna moet je gaan betalen.
Dit kan een abonnement zijn op een krant of bijvoorbeeld proefslapen op een matras. Na de proeftijd ben je meestal gehecht en wil je het niet meer kwijt.
Dit is de dag - EO
Niet iedereen vindt het even moeilijk om dingen weg te doen. Sommige mensen houden van een leeg huis met zo min mogelijk spullen.
Maar er zijn ook mensen die nergens afstand van willen doen. Als je dit in extreme vorm hebt, dan noem je dat een verzamelstoornis.
Als je zo’n verzamelstoornis hebt dan staat je huis vaak helemaal vol spullen.
Nou is dat natuurlijk een uiterste, maar de kans is groot dat ook jij weleens iets hebt verzameld. Denk aan Pokémonkaarten, wijnflessen of koelkastmagneten.
Als je het moeilijk vindt om spullen weg te doen, dan zou het kunnen helpen om er eerst een foto te maken.
Daarnaast kan het ook helpen om duidelijke afspraken te maken over wanneer je iets wegdoet. Bijvoorbeeld als je het al een jaar niet hebt gebruikt.
Waarom vinden we weggooien moeilijk?