Story
Gezondheid
Waarom leven mensen in armoede korter?
... en je weet het
Wat is een bijstandsuitkering?
Als je niet genoeg geld hebt om rond te komen en buiten de boot valt bij andere uitkeringen, dan is er de algemene bijstand.
Je krijgt dan elke maand wat geld om van te leven: de bijstandsuitkering. In Nederland maken honderdduizenden mensen hier gebruik van.
Ik durf het bijna niet te vragen - BNNVARA
“Ik houd 75 euro per week over om van te leven.”
Je hebt recht op de bijstand als:
Je te weinig of geen (gezamenlijk) inkomen hebt
Je bezittingen en spaargeld niet boven het maximum uitkomen
Je geen recht hebt op een andere uitkering of studiefinanciering
Je ouder bent dan 18 jaar en legaal in Nederland woont
Je niet meer dan 4 weken per jaar in het buitenland bent
Je niet in de gevangenis zit
Als je in de bijstand zit, krijg je een bepaald percentage van het minimumloon. Hoeveel geld dat precies is, verschilt per situatie. Zo maakt het uit hoe oud je bent en of je samenwoont met andere volwassenen.
Woon je samen met een of meer volwassenen, dan krijg je vaak minder.
Het idee daarachter is: als je met meer mensen in één huis woont, kun je de kosten ook delen. Daarom heet dit de kostendelersnorm.
Een bijstandsuitkering krijg je niet zomaar. Je moet er alles aan doen om snel een betaalde baan te krijgen. Zo moet je verplicht solliciteren en elk aanbod accepteren. Tenzij je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent of AOW ontvangt.
Ik durf het bijna niet te vragen - BNNVARA
Verder moet je verplicht een tegenprestatie doen als de gemeente daarom vraagt. Daar krijg je niet voor betaald.
Denk bijvoorbeeld aan papier prikken, voorlezen op een school of koffieschenken in het buurthuis.
Het Monitor Debat - KRO-NCRV
Er is ook een inlichtingenplicht. Alle veranderingen die invloed kunnen hebben op jouw uitkering, moet je verplicht melden.
Dat kan om van alles gaan: van gratis boodschappen die je van je vader krijgt tot geld ontvangen voor een keertje oppassen bij vrienden.
Bijvoorbeeld als het gaat om controles of de tegenprestatie die je moet doen.
Sommige mensen moeten een paar keer een uurtje helpen, terwijl anderen elke week 15 uur aan het werk zijn. En de een krijgt allerlei kortingen op sport, muzieklessen, de zorgpremie en lokale belastingen, terwijl een ander die mogelijkheden niet heeft. Je woonplaats maakt dus veel verschil voor je bijstandsuitkering.
Omdat mensen door de strenge regels soms in de problemen raken, wil het kabinet de regels versoepelen. Het moet bijvoorbeeld makkelijker worden om wat bij te verdienen of giften te ontvangen, zonder dat je een lagere bijstandsuitkering krijgt.
Wat is een bijstandsuitkering?