De dienstplicht klinkt misschien als iets van vroeger of andere landen. Toch bestaat hij nog steeds in Nederland. Tijdens de militaire dienstplicht ben je verplicht om tijdelijk bij de krijgsmacht te werken.
In de jaren 50 snappen veel mensen dat een groot leger nodig is vanwege de Koude Oorlog. Of je nou wilt of niet: als jongen ouder dan 18 krijg je een uitnodiging voor de dienstplicht.
Daar leerde je samenwerken, discipline en netjes zijn.
Maar ook, afhankelijk van je opleiding, marcheren, schieten, granaatwerpen en een tank besturen.
Na toenemende kritiek wordt de opkomstplicht van de dienstplicht vanaf 1997 opgeschort. Je ontvangt vanaf dat moment nog wel een brief dat je staat ingeschreven, maar je hoeft niet meer het leger in.
De opschorting had meerdere redenen:
Er was geen directe dreiging meer door het einde van de Koude Oorlog
Verveling onder dienstplichtigen
Oneerlijke kansen omdat steeds minder mensen in dienst moesten
Veranderde taken van het leger
Alleen als de overheid de opkomstplicht weer activeert, kan het zijn dat je weer in dienst moet. Maar daarvoor moet er wel een ernstige dreiging zijn, zoals een oorlog in Nederland of Europa.
Tegenwoordig bestaat de Nederlandse krijgsmacht alleen uit een beroepsleger.
Het persoonsgegeven dat je hier verstrekt - je mailadres - wordt door de NTR alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. We bewaren het veilig (zolang je geabonneerd bent, daarna wordt het vernietigd) en geven of verkopen het nooit aan derden. Onderaan elke nieuwsbrief kun je zelf je toestemming voor de nieuwsbrief intrekken en je mailadres inzien, corrigeren of verwijderen. Bekijk ons privacystatement.