Story
Geschiedenis
Waarom wonen er veel Hindostanen in Nederland?
... en je weet het
Welke rol speelde Nederland in de slavernij?
Het slavernijverleden is een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis. Van de 17e eeuw tot en met de 19e eeuw verschepen de Nederlanders bijna 600.000 mensen van Afrika naar Amerika om onder dwang te werken in slavernij.
NOS op 3
“Het is mensen zien als koopwaar en niet langer als mens.”
Nederlandse handelaren kopen aan de West-Afrikaanse kust Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen. Ze worden op schepen geladen die naar Noord- en Zuid-Amerika varen.
Geboeid - EO
De overlevenden worden verkocht, onder andere in het Caribisch gebied en Suriname. Daarna moeten ze onder dwang werken. Bijvoorbeeld op koffie-, suiker- of katoenplantages, in zoutmijnen of in huishoudens.
Hun leven is loodzwaar. Op plantages moeten ze bijvoorbeeld werkweken maken van 60 tot 100 uur in de brandende zon.
Door zware straffen, slechte behuizingen en ziekte overlijden duizenden mensen.
Achter de dijken - KRO-NCRV
“Je moest een bepaalde productie halen, anders kreeg je zweepslagen.”
Er ontstaat een driehoekshandel tussen Europa, Afrika en Zuid-Amerika.
Vanuit Nederland varen schepen van de West-Indische Compagnie (WIC) met goederen als wapens en alcohol naar West-Afrika. Ze verruilen handelswaar tegen tot slaaf gemaakte Afrikanen, waarmee ze naar de kolonies in Amerika varen. Daar moeten tot slaaf gemaakten gedwongen werken, bijvoorbeeld op plantages. Gewassen van die plantages, zoals suiker en koffie, verkopen handelaren in Nederland.
Grote bedrijven zoals de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) verdienen veel geld door de slavernij. Ook havensteden als Amsterdam en Hoorn profiteren flink van de winsten.
Tot slaaf gemaakten die zich verzetten, krijgen zware straffen. Toch weet een deel te vluchten naar het oerwoud, waar ze nieuwe gemeenschappen vormen.
Er breken soms ook grote opstanden uit. Zoals die van 1795 in Curaçao, onder leiding van Tula.
In 1814 verbiedt Nederland de slavenhandel. Pas in 1863 wordt het houden van slaven overal verboden.
Nederland is een van de laatste Europese landen die de slavernij afschaft. Zelfs na de afschaffing zijn veel mensen niet vrij. Ze moeten verplicht 10 jaar doorwerken.
Pointer - KRO-NCRV
Tijdens Keti Koti op 1 juli herdenken we de slavernij en vieren we de afschaffing. Het slavernijverleden laat diepe sporen na. Zo krijgen mensen van kleur nog elke dag te maken met ongelijkheid en racisme als gevolg van deze geschiedenis.
Herdenking Slavernijverleden - NOS
Welke rol speelde Nederland in de slavernij?