Story
Cultuur
Wat is Hemelvaart?
... en je weet het
Wat vieren we met Pasen?
Pasen is het belangrijkste feest van het christendom. Christenen vieren tijdens Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood.
Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Orthodoxe christenen vieren Pasen later, omdat zij een andere kalender gebruiken.
Om de opstanding van Jezus te begrijpen, kijken we eerst naar de dagen voor Pasen.
De donderdag ervoor is Witte Donderdag. Volgens de Bijbel had Jezus toen een laatste maaltijd met zijn leerlingen: het laatste avondmaal.
Na Witte Donderdag komt Goede Vrijdag. Op deze dag werd Jezus gekruisigd. Het heet waarschijnlijk ‘goede’ vrijdag, omdat christenen geloven dat Jezus met zijn dood alle gelovigen verlost van hun zonden.
The Passion - EO
Volgens de Bijbel herrijst Jezus op de derde dag na zijn dood. Een aantal vrouwen bezoekt zijn graf. Maar het graf is leeg. Jezus blijkt te zijn opgestaan uit de dood. Dat vieren christenen met Pasen.
De opstanding van Jezus uit de dood is een belangrijk moment voor christenen. Ze zien het als bewijs dat Jezus de zoon van God is en dat Jezus de dood overwint. Het is volgens het christendom het begin van nieuw leven.
Met Pasen spreekt de paus in Rome een zegen uit: urbi et orbi. Dat betekent ‘voor de stad en de wereld’.
Vaak bedankt de paus dan ook de Nederlandse bloemensector voor de bloemen waarmee het plein versierd is, met de bekende uitspraak: "Bedankt voor de bloemen".
Pasen staat bomvol tradities. Zoals eieren beschilderen, paasbrood eten en paasvuren.
Veel tradities zijn waarschijnlijk een mix van christelijke gebruiken en vruchtbaarheidsfeesten uit oude culturen.
Die traditie is volgens de verhalen uit christelijke en niet-christelijke gebruiken ontstaan.
Eieren zijn in veel culturen een symbool van geboorte en nieuw leven. Zo gaan er verhalen rond dat boeren eieren in de grond stopten om de akkers vruchtbaar te houden. Maar het eieren zoeken en eten heeft waarschijnlijk ook katholieke wortels. De veertig dagen voor Pasen noemen we de veertigdagentijd. Katholieken mochten dan geen vlees en eieren eten. Met Pasen was het vasten voorbij en aten ze de eieren die nog over waren op.
Expeditie Nederland - Omroep MAX
In het oosten van Nederland steken ze tijdens Pasen vaak paasvuren aan.
Deze traditie komt waarschijnlijk uit de tijd van de Germanen. Volgens de verhalen brachten zij offers aan de lentegodin Ōstara. Het vuur symboliseerde vruchtbaarheid.
Jeugdjournaal - NOS
Na paaszondag breekt Tweede Paasdag aan. Deze maandag heeft geen christelijke betekenis, maar zo’n extra vrije dag vinden de meeste mensen natuurlijk niet zo erg.
Wat vieren we met Pasen?