Story
Politiek
Wat merk je van de EU?
... en je weet het
Hoe is de Europese Unie ontstaan?
Na de Tweede Wereldoorlog worstelt Europa met de verwoestende gevolgen van de oorlog.
Om herhaling te voorkomen beseffen verschillende Europese landen dat internationale samenwerking noodzakelijk is. In 1950 ontstaat het idee om de kolen- en staalindustrie te bundelen.
Nieuwsuur - NTR
Op 18 april 1951 ondertekenen Frankrijk, Duitsland, Italië, België, Nederland en Luxemburg het verdrag voor de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS).
Voor het eerst is er een landen overstijgende organisatie, waar de lidstaten zich aan onderling gemaakte afspraken moeten houden.
Polygoon
Om nog beter samen te werken op het gebied van handel en economie ontstaat in 1958 de Europese Economische Gemeenschap (EEG).
Er zijn geen handelsbelemmeringen meer. Hierdoor is handelen tussen lidstaten makkelijker en goedkoper.
De welvaart in de samenwerkende landen stijgt en meer landen sluiten zich aan, zoals het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en Portugal.
In 1992 tekenen de twaalf lidstaten het Verdrag van Maastricht. Daarin versterken ze de economische samenwerking. Ook gaan ze op politiek vlak meer samenwerken. Dat leidt tot de oprichting van de Europese Unie (EU).
De Europese Unie heeft drie belangrijke pijlers:
Economische integratie: een interne markt met open grenzen en het invoeren van een Europese munt
Samenwerking op het gebied van buitenlands en veiligheidsbeleid
Samenwerking op het gebied van binnenlandse zaken en justitie
Op 1 januari 1993 is het zover: de grenzen in de Europese Unie gaan open.
Een interne markt met vrij verkeer van goederen, diensten, personen en kapitaal tussen alle EU-lidstaten is een feit. Als burger van de EU mag je nu in alle EU-landen vrij reizen, wonen en werken.
Jeugdjournaal - NOS
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 staan steeds meer Oostbloklanden in de rij om toe te treden. Hiermee willen ze onder andere voorkomen weer in de Russische invloedsfeer terecht te komen. In 2004 worden 8 ex-Oostbloklanden lid.
Om lid te worden moet een land aan deze voorwaarden voldoen:
Geografisch: een Europees land zijn
Politiek: democratie en mensenrechten respecteren
Economisch: een goed functionerende markteconomie hebben
Wettelijk: volledige EU-wetgeving willen overnemen in nationale wetgeving
Tegenwoordig bestaat de EU uit wel 27 lidstaten. Maar samenwerken met al die lidstaten is niet altijd even makkelijk. Neem bijvoorbeeld de asielcrisis, klimaatcrisis, eurocrisis en de oorlog in Oekraïne.
Ook schommelt het vertrouwen in de EU regelmatig. Op 31 december 2020 stappen de Britten zelfs uit de EU (Brexit).
Andere landen zien de meerwaarde van EU-deelname. Zo stemt de EU in 2022 in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. De landen verwachten hiermee op termijn beter beschermd te zijn tegen Russische agressie.
Hoe is de Europese Unie ontstaan?