Het begint bij de oprichting van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (de NAM) na de Tweede Wereldoorlog. Die heeft als belangrijkste doel: aardolie vinden. Maar in 1948 vinden ze ook aardgas. Niet in Groningen, maar in het Drentse Coevorden.
Klik om verder te gaan.
In 1959 is het ook in Groningen raak, op de akkers van een bietenboer.
Heel bijzonder is het nog niet, want het is op dat moment nog helemaal niet duidelijk dat het om zo'n grote gasbel gaat.
Klik om verder te gaan.
Heel anders is de reactie een jaar later. De NAM doet nieuwe boringen bij Delfzijl, zo’n 25 kilometer verderop. En wat blijkt?
De samenstelling en druk is hetzelfde. Het gaat dus om één grote gasbel.
Klik om verder te gaan.
Polygoon Hollands Nieuws
Het is het grootste gasveld van Europa en een van de grootste ter wereld.
Klik om verder te gaan.
Hout, kolen en stadsgas maken plaats voor het schonere aardgas. Oude fornuizen belanden massaal op de vuilnisbelt en duizenden kilometers pijpleidingen worden gelegd.
Klik om verder te gaan.
Andere Tijden - NTR
Hiervoor worden vele vakmensen uit het buitenland gehaald.
In 1973 is al driekwart van de huishoudens aangesloten op het Groningse gas. Het gas levert de economie veel geld op. Dat wordt weer gebruikt voor andere projecten, zoals de Deltawerken.
Klik om verder te gaan.
Maar de gaswinning heeft ook een keerzijde. Begin jaren 90 worden de eerste aardbevingen gemeten. De NAM ontkent eerst dat de bevingen ontstaan door de gaswinning en ook de politiek heeft er weinig aandacht voor.
Klik om verder te gaan.
Zembla - BNNVARA
Maar er volgen steeds meer en zwaardere bevingen.
Klik om verder te gaan.
De bevingen leiden tot flinke schade en veel stress bij bewoners. Daarom strijden ze voor het beëindigen van de gaswinning.
Na aanhoudende druk besluit het kabinet in 2018 om de gaskraan stapsgewijs volledig dicht te draaien.