Maandenlang wachten op hulp voor je psychische problemen. Dit is in Nederland helaas geen unieke situatie.
Maar liefst 90.000 mensen staan hier op een wachtlijst in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Bij de ggz kan je behandeld worden voor verschillende psychische klachten, zoals een angststoornis of depressie.
Klik om verder te gaan.
Tegenlicht - VPRO
Rosan staat 2 jaar op de wachtlijst.
VPRO Tegenlicht
Klik om verder te gaan.
Zorgaanbieders en verzekeraars hebben afgesproken dat je niet langer dan 14 weken op de wachtlijst mag staan, maar dit maximum wordt vaak overschreden. Met een persoonlijkheidsstoornis wacht je gemiddeld 20 weken.
Klik om verder te gaan.
De wachtlijsten hebben verschillende oorzaken:
Gebrek aan personeel en te weinig bedden
Slechte samenwerking tussen organisaties en instellingen
Gebrek aan passende zorg
Eindeloze administratie
Te weinig geld
Klik om verder te gaan.
Tegenlicht - VPRO
Psycholoog David van den Berg legt uit wat er mis gaat.
VPRO Tegenlicht
Klik om verder te gaan.
Vooral als je complexe psychische klachten hebt sta je langer op de wachtlijst. Dat komt omdat 'complexe zorg' duurder is en langer duurt.
Met het budget dat ggz-instellingen krijgen van de zorgverzekering is het aantrekkelijker om mensen met 'relatief' makkelijke zorg te behandelen. Anders is het budget te snel op.
Klik om verder te gaan.
Mensen met 'complexe' problemen komen hierdoor nog meer in de knel. De kans is groot dat hun problemen tijdens het wachten verergeren en de behandelingsduur toeneemt.
Klik om verder te gaan.
“Zolang ik niet geholpen word blijven bepaalde gedachtes hangen.”
Raki staat 5 maanden op wachtlijst
VPRO Tegenlicht
Klik om verder te gaan.
Tegenlicht - VPRO
Zorgboerderij BijBram gooit het daarom over een andere boeg. Hier is plek voor mensen die nergens terecht kunnen, waar labels en regels niet leidend zijn maar mensen.
Ook kunnen we de vraag naar psychische zorg verminderen als we ‘gekkigheid’ meer zouden accepteren. Je wordt volgens psychiater Floortje Scheepers “niet geaccepteerd als je te veel afwijkt”.
Willen we de lange wachtlijsten laten verdwijnen dan is het dus belangrijk dat we de bureaucratie en regels in de zorg verminderen, beter samenwerken en meer inzetten op het voorkomen van psychische klachten.
Zodat je niet meer onnodig lang hoeft te wachten op psychische zorg.