Story
Liefde
Wat beïnvloedt de kwaliteit van je sperma?
... en je weet het
Waarom worden we kaal?
Een teruggetrokken haarlijn of een kalende kruin: 3 op de 10 mannen krijgt er vóór zijn dertigste mee te maken. En maar liefst 7 op de 10 mannen wordt vroeg of laat kaal.
Bij vrouwen is dit minder, daar krijgt 4 op de 10 ooit met haarverlies te maken.
De meeste mannen krijgen te maken met genetische kaalheid; oftewel alopecia androgenetica.
Deze kaalheid wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron (DHT), een afgeleide van het mannelijke hormoon testosteron.
Hoe werkt dit precies?
Clipphanger
Gevoeligheid voor het hormoon DHT kan dus de groeifase van je haar verkorten. Hierdoor kan je al op vroege leeftijd kaal worden.
Vrouwen hebben minder kans op deze genetische kaalheid, omdat ze minder DHT produceren.
Bij mannen begint deze genetische kaalheid meestal bij de inhammen of de kruin. De cellen in de haarzakjes boven op het hoofd zijn namelijk gevoeliger voor DHT.
Vaak duurt het meerdere jaren tot je helemaal kaal bent.
Bij vrouwen verloopt deze genetische kaalheid anders, de middenscheiding wordt meestal breder. Ook krijgen ze vaak geen kale plekken, maar dunt het haar vooral uit.
Kaalheid wordt meestal overgedragen door de genen van je moeder. - Pauw en Witteman
Schrijver Jaap HuismanPauw en Witteman
Bij mannen met een Aziatische achtergrond komt genetische kaalheid veel minder voor. 2 à 3 op de 10 mannen. Dit komt door de langere groeicyclus van het haar en het genetische verschil.
Naast erfelijke aanleg kan kaalheid ook andere oorzaken hebben, zoals:
Kaalheid is nog steeds een groot taboe. Het zorgt vooral bij jonge mensen voor veel onzekerheid, stress en schaamte. Ook houden mensen vaak nog geheim dat ze een pruik dragen.
Afgelopen jaren is het ondergaan van een haartransplantatie wel bespreekbaarder geworden.
Bekende Nederlanders en influencers pronken met hun nieuwe coupe op social media en nemen je mee in het proces van de transplantatie.
Waarom worden we kaal?