Video
Wetenschap
Staat Nederland over een eeuw onder water?
... en je weet het
Wat doet een waterschap?
Elk jaar valt de waterschapsbelasting door de brievenbus en elke vier jaar mag je op de waterschappen stemmen. Toch weet lang niet iedereen wat ze eigenlijk doen.
De waterschappen beschermen ons onder andere tegen overstromingen en houden ons water schoon.
Het Klokhuis - NTR
Onder het takenpakket van een waterschap valt:
Ons water schoonhouden
Zorgen voor een goede hoeveelheid natuurwater, bijvoorbeeld door het grondwaterpeil te regelen
Beschermen tegen overstromingen
En soms ook: vaarwegen onderhouden
Een belangrijke taak van de waterschappen is voorkomen dat we natte voeten krijgen. Dat doen ze onder andere door dijken te versterken, ruimte te maken voor rivieren, water weg te pompen en waterkeringen te onderhouden.
Lange tijd was alles gericht op een snelle afvoer van water. Doordat we vaker te maken krijgen met hevige buien, blijft dat heel belangrijk.
Maar ook droogte komt meer voor. Dan is er juist extra water nodig.
Nieuwsuur - NOS-NTR
Om hun taken uit te voeren, hebben de waterschappen geld nodig.
En daar kom jij om de hoek kijken. Want dat geld krijgen ze niet van de landelijke overheid, maar van de waterschapsbelasting die elk jaar in je inbox zit.
Betaal je in alle waterschappen evenveel belasting?
Je stemt voor het algemeen bestuur van een waterschap.
Een waterschap bestaat uit een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een voorzitter: de dijkgraaf. In het algemene bestuur zitten ‘ingezetenen’. Dat zijn de mensen die jou vertegenwoordigen. Daarnaast zijn er ‘geborgde zetels’. Die zijn voor vertegenwoordigers van boeren en natuurorganisaties. Samen maken deze mensen het beleid en controleren ze of het dagelijkse bestuur het beleid goed uitvoert.
Door de gevolgen van klimaatverandering moeten de waterschappen nog harder aan de bak. Ze moeten een goede balans vinden die werkt voor mens en natuur. Dus: niet te veel én niet te weinig water.
Wat doet een waterschap?