Story
Gezondheid
Hoe werkt de spoedeisende hulp in een ziekenhuis?
In samenwerking met
OLVG - Ziekenhuis met een hart
BNNVARA
Waarom is zorg zo duur?
Een nachtje slapen in een luxe hotelkamer kost al snel €150,-. Slaap je een nachtje in het ziekenhuis, dan kost dat ongeveer €700,-.
Je kan soms erg schrikken van je ziekenhuiskosten. Gelukkig is het meeste voor de rekening van je zorgverzekeraar, maar niet alles.
Meldpunt - Omroep Max
Dat ziekenhuiskosten zo hoog zijn, komt omdat ziekenhuizen aan iedereen hetzelfde bedrag vragen voor een behandeling via DBC-zorgproducten.
Hierdoor betaal je voor dezelfde behandelingen altijd evenveel geld. Ook al duurt de behandeling bij de een langer dan bij de ander.
DBC staat voor: diagnose-behandelcombinatie. Een ziekenhuisrekening wordt namelijk berekend op basis van de gemiddelde kosten die patiënten maken bij een behandeling.
Door de DBC-producten zitten in een telefoongesprek ook de kosten van:
Apparatuur
Het aantal verpleegdagen
Schoonmaak van kamers
Het ziekenhuisgebouw
De afdeling waar je wordt behandeld
De ernst van je verzorging
Personeel
DBC is bedacht door de overheid om marktwerking in de zorg te bevorderen. Het idee is dat zorgverzekeraars en ook ziekenhuizen hierdoor meer met elkaar concurreren.
Maar door deze DBC-zorgproducten betaal je voor veel zorg, zoals fysiotherapie of depressiebehandeling, ook in tijdsblokken.
Zondag met Lubach - VPRO
Maar gelukkig worden je ziekenhuiskosten in Nederland voor een groot deel vergoed.
Om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland medische zorg kan ontvangen, is het verplicht om vanaf je 18e een zorgverzekering af te sluiten. Daar betaal je maandelijks een zogenaamde zorgpremie voor.
Een deel van je zorgkosten wordt direct vergoed door je basisverzekering, zoals je huisarts.
Maar voor de meeste zorg geldt een eigen risico: een bedrag wat je bovenop je premie betaalt. Sinds 2016 is dit bedrag maximaal 385 euro.
Door onder andere vergrijzing en technologische ontwikkeling neemt de vraag naar zorg toe. Hierdoor neemt ook de werkdruk van het zorgpersoneel toe en stijgen de wachtlijsten.
Hoewel de zorg voor iedereen toegankelijk moet zijn, is dat door de hoge kosten niet altijd meer het geval. Zo mijden veel mensen zorg uit angst hun eigen risico te moeten betalen of zorg te krijgen die niet vergoed wordt.
Door dit soort afwegingen kan het zijn dat sommige mensen niet de zorg krijgen die ze eigenlijk nodig hebben.
De kosten van zorg zijn dus vooral handig ingericht voor zorgverzekeraars. Hierdoor kunnen zorgkosten voor burgers erg hoog uitvallen.
Waarom is zorg zo duur?