Vroeger was dat wel anders, toen werden operaties zonder verdoving uitgevoerd:
Als je onder narcose gaat is het belangrijk dat je nuchter bent. Dit betekent dat je vanaf 6 uur voor de operatie niets meer mag eten.
Als je in het ziekenhuis aankomt krijgt je speciale kleding aan. Deze kleding is gemakkelijk te verplaatsen of verwijderen en is speciaal gereinigd. Daardoor bevat het minder bacteriën dan gewone kleren.
Dit is belangrijk omdat bacteriën bijvoorbeeld wondinfecties kunnen veroorzaken.
Ook krijg je als patiënt voor de operatie vaak enkele tabletten, zoals: pijnstillers, ontstekingsremmers en ontspanningsmedicatie. Daardoor heb je na de operatie minder last van pijn, angst en spanning.
Door de spierverslappers kan je ademhaling stoppen. Daarom zetten artsen vlak voor de operatie, als je slaapt, een plastic buisje in je keel of neus waarmee zij je ademhaling over kunnen nemen. Daarna maken ze de plek van de operatie grondig schoon.
Na de operatie ga je naar de uitslaapkamer. Hier let een verpleegkundige op ongewenste reacties op de narcose, zoals misselijkheid. Ook je bloeddruk, blaas en operatiewond wordt gecontroleerd.
Narcose is tegenwoordig erg veilig, maar het duurt even voor je weer helemaal bij bent. Ook kunnen er bijwerkingen of complicaties optreden.
Bij veel operaties mag je dezelfde dag nog naar huis. Maar je moet hierbij wel goed opletten.
Door de narcose ben je een stuk minder scherp. Zo mag je bijvoorbeeld tot 24 uur na de operatie niet autorijden.
Omdat je door de narcose nog een tijd wazig bent kan je bijvoorbeeld de traptredes verkeerd inschatten. Daarom mag je de eerste 24 uur niet alleen thuis zijn.
Ook is het advies om meer rust te nemen dan normaal en licht verteerbaar voedsel te eten.
Het persoonsgegeven dat je hier verstrekt - je mailadres - wordt door de NTR alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. We bewaren het veilig (zolang je geabonneerd bent, daarna wordt het vernietigd) en geven of verkopen het nooit aan derden. Onderaan elke nieuwsbrief kun je zelf je toestemming voor de nieuwsbrief intrekken en je mailadres inzien, corrigeren of verwijderen. Bekijk ons privacystatement.