Story
Werken
Hebben kleine familiebedrijven nog toekomst?
samengesteld door:
Boven Water
BNNVARA
Betalen we een eerlijke prijs voor onze boodschappen?
Producten in de supermarkt worden steeds duurder.
In juni 2022 betaalden we gemiddeld ruim 11 procent meer voor boodschappen dan een jaar eerder.
Een van de redenen waarom boodschappen duurder zijn geworden is de inflatie.
Toch zouden de prijzen van supermarktproducten eigenlijk nóg hoger moeten liggen.
Boven Water - BNNVARA
Door de coronacrisis en oorlog in Oekraïne zijn de kosten voor leveranciers flink gestegen, denk aan:
Grondstoffen
Verpakkingen
Personeel
Energie
Transport
Volgens Rabobank-econoom Sebastiaan Schreijen moeten leveranciers hun prijzen met gemiddeld bijna 10% verhogen om de gestegen kosten te dekken. Alleen willen supermarkten en andere winkels deze prijsverhoging liever niet betalen.
Alleen is er onderling veel discussie over wie voor deze gestegen kosten op moet draaien.
Als supermarkten en winkels hun prijzen verhogen lopen ze het risico dat hun klanten minder gaan kopen of naar een goedkopere concurrent gaan. Door de gestegen prijzen kopen we in juni 2022 in de supermarkt zo'n 6% minder eten en drinken dan een jaar eerder. Albert Heijn zegt scherp te onderhandelen omdat het een buffer wil opbouwen tegen de inflatie.
De vier grootste supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus) hebben in Nederland 78% van de markt in handen. Met name de kleine leveranciers kunnen hier wat betreft prijsafspraken weinig tegenin brengen. Ze hebben de supermarkten nodig om hun producten te verkopen.
Als de leverancier en de supermarkten het in de onderhandelingen niet eens kunnen worden over de prijs. Dan kan het gebeuren dat sommige schappen in de supermarkt tijdelijk leeg zijn.
Dat gebeurde in het voorjaar van 2022 tussen Nestlé en Albert Heijn. Als deze prijzenstrijd nog lang doorgaat, kunnen leveranciers in geldproblemen komen en komt hun voortbestaan in gevaar.
Betalen we een eerlijke prijs voor onze boodschappen?