Story
Relaties
Hoe werkt ivf?
... en je weet het
Wie helpen bij een bevalling?
Of een bevalling nou heel soepel verloopt of er complicaties zijn, het is een indrukwekkende gebeurtenis.
Tijdens de bevalling ondersteunen, checken en verzorgen verschillende professionals moeder en kind continu.
Bijna altijd is een verloskundige aanwezig bij de bevalling.
Dat is vaak de verloskundige die ook de zwangerschap begeleidde.
Tijdens de zwangerschap heeft de verloskundige verschillende taken:
Vragen beantwoorden
Echo's maken en beoordelen
Geboorteplan bespreken
Medische controles van moeder en kind
Overleg met andere zorgverleners
Begeleiding van de bevalling
Pas sinds 1951 mogen verloskundigen in Nederland vrouwen de hele zwangerschap begeleiden en ook bevallingen doen. Het is bijzonder dat verloskundigen zoveel verantwoordelijkheid hebben, want in landen om ons heen gebeuren controles vaak standaard in het ziekenhuis.
Beval je thuis, dan regelt de verloskundige álles.
Als de weeën een tijdje bezig zijn, controleert ze de voortgang en vertelt wanneer het tijd is om te persen. Ze geeft tips aan de moeder en houdt de gezondheid van zowel moeder als kind in de gaten. Zo nodig regelt ze een plek in het ziekenhuis. Als alles goed blijft gaan, roept ze een kraamverzorgende op en samen brengen ze de baby ter wereld. Na de geboorte controleert de verloskundige de baby.
Maar: regelmatig verandert het plan. De meeste bevallingen gebeuren uiteindelijk niet thuis, maar in het ziekenhuis. Soms verandert daarmee ook het team van begeleiders.
Als je specifieke pijnstilling wil of er medische problemen ontstaan, dan wordt het een klinische bevalling, ook wel medische of tweedelijns bevalling genoemd.
Wanneer wordt een gynaecoloog betrokken?
Bij zwangerschappen met extra risico
Bij bevallingen die medisch worden
Als er een ingreep nodig is
Bij tweelingen of meerlingen
Gynaecologen en verloskundigen zijn vooral gericht op medische handelingen. Wil je meer persoonlijke begeleiding, dan is een doula een optie.
Doula’s ondersteunen de vrouw emotioneel en geven massages. Ze bestaan al eeuwenlang. In Nederland wordt de doula steeds gebruikelijker.
Er is nog iemand onmisbaar rondom de bevalling: de kraamverzorgende. Beval je thuis, dan is zij vaak tijdens de bevalling al aanwezig.
De eerste week na de geboorte helpt de kraamzorg bij van alles. Ze doet gezondheidschecks van baby en moeder, helpt bij borstvoeding geven, houdt het huishouden bij en is dé vraagbaak voor de nieuwe ouders.
De kraamzorg en verloskundige horen bij een bevalcultuur die typisch Nederlands is.
Nergens anders ter wereld worden zoveel thuisbevallingen begeleid door een verloskundige. En ook de kraamweek is lang niet overal zo goed geregeld als bij ons.
Wie helpen bij een bevalling?