Video
Samenleving
Hoe herken je onbewuste vooroordelen bij jezelf?
... en je weet het
Waarom krijgt niet ieder kind gelijke kansen op school?
Een vmbo-schooladvies, terwijl je schoolresultaten eigenlijk passen bij havo/vwo. Dat komt regelmatig voor in Nederland.
De plek waar je opgroeit bepaalt in grote mate je kansen in het onderwijs. Vooral als je opgroeit in een arm gezin of ouders hebt met een migratieachtergrond.
Meerdere onderzoeken laten zien dat leerlingen van academisch opgeleide ouders een hoger advies krijgen dan leerlingen van praktisch opgeleide ouders met dezelfde toets-score.
Nieuwsuur - NOS-NTR
Wethouder onderwijs Marjolein Moorman legt uit wat er mis gaat.
Academisch geschoolde of rijke ouders kunnen hun kinderen helpen met huiswerk en lezen vaak boekjes voor. Ook gaan hun kinderen vaker op bijles en examentraining. Dit noemen we schaduwonderwijs.
Hierdoor hebben deze kinderen een voorsprong op andere kinderen.
Academisch geschoolde ouders gaan vaker in tegen het schooladvies van hun kind.
Hierdoor wordt hun schooladvies vaker naar boven bijgesteld ten opzichte van kinderen met arme of praktisch opgeleide ouders.
In Nederland is deze kansenongelijkheid in het onderwijs tussen 2009 en 2017 verdubbeld.
Kansenongelijkheid in het onderwijs heeft dus meerdere oorzaken:
Klassen - HUMAN
"We selecteren te vroeg."
Marjolein Moorman, Wethouder Onderwijs Amsterdam
Om kansenongelijkheid tegen te gaan zijn er een aantal zaken veranderd aan het laatste basisschooljaar. Zo gaat het schooladvies omhoog als de uitslag van de eindtoets hoger is. Of alle veranderingen samen de ongelijkheid recht gaan trekken moet nog blijken.
Waarom krijgt niet ieder kind gelijke kansen op school?