Hoe handelde Nederland in slaven?

... en je weet het

slavenhandel

Hoe handelde Nederland in slaven?

nederlandse handelaren in de zeventiende eeuw
In de 17e eeuw, de ‘Gouden Eeuw’, is Nederland tophandelaar in de wereld. Nederlandse koopmannen verschepen van alles: kruiden, tabak, suiker. Maar ook… mensen.
In West-Afrika kopen Nederlanders Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen uit de binnenlanden. Die laden hen aan boord van schepen, op weg naar Zuid-Amerika. Daar worden ze verkocht aan plantage-eigenaren. In slavernij zijn zij gedwongen op de velden te werken.
Fort Elmina in Ghana is een plek waar slavenhandelaren mensen verzamelen.

2:49 min

De overtocht naar Zuid-Amerika is vreselijk. Honderden mensen die tot slavernij zijn gedwongen, worden geboeid in het ruim gepropt. Eén op de acht mensen aan boord van een slavenschip komt om het leven.
De tot slaaf gemaakte Afrikanen verblijven maanden in het ruim van een schip.

1:55 min

De handel is winstgevend

Er ontstaat een driehoekshandel tussen Europa, Afrika en Zuid-Amerika.

Vanuit Nederland varen schepen met goederen als vuurwapens en alcohol naar de forten aan de West-Afrikaanse kust. De Nederlanders verruilen hier handelswaar tegen tot slaaf gemaakte Afrikanen, waarmee ze doorvaren naar kolonies in Amerika. Daar moeten de mensen gedwongen aan het werk. Terug naar Nederland verschepen de handelaren luxeproducten als suiker, koffie en tabak.

Zo verdienen grote bedrijven als de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie veel geld met de slavernij. Ook havensteden als Amsterdam en Hoorn profiteren flink van de winsten.
Het leven is loodzwaar voor de tot slaaf gemaakten. Zo moeten ze suikerriet oogsten in de brandende zon en zijn werkweken van 60 tot 100 uur normaal. Door zware straffen, slechte behuizingen en ziekte verliezen duizenden mensen hun leven.
Een bezoek aan de resten van een voormalige suikerplantage, waar duidelijk wordt hoe er met tot slaaf gemaakten om werd gegaan.

1:16 min

In totaal verhandelen de Nederlanders bijna 600.000 Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen van de 16e tot de 19e eeuw. Ook andere landen handelen in slaven. Zo verhandelt Portugal zo'n 5,8 miljoen mensen. Het totale aantal wereldwijd ligt naar schatting tussen de 11 en 13 miljoen mensen.
Pas in 1814 verbiedt Nederland de handel in slaven. Maar op plantages blijven mensen nog wel als slaaf aan het werk. Het duurt nog tot 1863 voordat het houden van slaven ook echt is verboden.

En je weet het

Zo verliep de Nederlandse slavenhandel.

auteur

Door Paul Koster

Redacteur

Ook interessant

om te weten

Wil je nog meer?

Blijf op de hoogte met de
wekelijkse nieuwsbrief
Volg NPO Kennis op: