... en je weet het

Hoe handelde Nederland in slaven?

In de 17e eeuw, de ‘Gouden Eeuw’, is Nederland tophandelaar in de wereld. Nederlandse koopmannen verschepen van alles: kruiden, tabak, suiker. Maar ook… mensen.
In West-Afrika kopen Nederlanders Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen uit de binnenlanden. Die laden hen aan boord van schepen, op weg naar Zuid-Amerika. Daar worden ze verkocht aan plantage-eigenaren. In slavernij zijn zij gedwongen op de velden te werken.
Fort Elmina in Ghana is een plek waar slavenhandelaren mensen verzamelen.
2:49 min
De overtocht naar Zuid-Amerika is vreselijk. Honderden mensen die tot slavernij zijn gedwongen, worden geboeid in het ruim gepropt. Eén op de acht mensen aan boord van een slavenschip komt om het leven.
De tot slaaf gemaakte Afrikanen verblijven maanden in het ruim van een schip.
1:55 min
De handel is winstgevend
Er ontstaat een driehoekshandel tussen Europa, Afrika en Zuid-Amerika.
Vanuit Nederland varen schepen met goederen als vuurwapens en alcohol naar de forten aan de West-Afrikaanse kust. De Nederlanders verruilen hier handelswaar tegen tot slaaf gemaakte Afrikanen, waarmee ze doorvaren naar kolonies in Amerika. Daar moeten de mensen gedwongen aan het werk. Terug naar Nederland verschepen de handelaren luxeproducten als suiker, koffie en tabak.
Zo verdienen grote bedrijven als de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie veel geld met de slavernij. Ook havensteden als Amsterdam en Hoorn profiteren flink van de winsten.
Het leven is loodzwaar voor de tot slaaf gemaakten. Zo moeten ze suikerriet oogsten in de brandende zon en zijn werkweken van 60 tot 100 uur normaal. Door zware straffen, slechte behuizingen en ziekte verliezen duizenden mensen hun leven.
Een bezoek aan de resten van een voormalige suikerplantage, waar duidelijk wordt hoe er met tot slaaf gemaakten om werd gegaan.
1:16 min