Story
Geschiedenis
Hoe begon de Syrische revolutie?
Net in Nederland
Is Syrië veilig?
In de week van 8 december 2024 is er een grote revolutie geweest in Syrië. De oppositiegroepen, geleid door de islamitische militie Hayat Tahrir al-Sham (HTS), hebben de hoofdstad Damascus ingenomen. President Bashar al-Assad is het land ontvlucht. De Syrische premier heeft aangegeven bereid te zijn tot een vreedzame machtsoverdracht.
De situatie blijft echter onzeker. Het blijft chaotisch en onvoorspelbaar, met voortdurende gevechten en onduidelijkheid over hoe het land nu regeert zal gaan worden.
Het kabinet in Nederland onderzoekt of bepaalde gebieden in Syrië veilig verklaard kunnen worden. Dit omdat ze praten over de mogelijkheid om Syrische asielzoekers terug te sturen.
Direct na het vallen van het regime van Assad heeft Nederland besloten dat ze de eerste helft van 2025 geen besluiten nemen over asielaanvragen van Syriërs.
Nieuwsuur | november 2024 - NTR
Denemarken is het eerste en enige Europese land dat Damascus als veilig beschouwt.
Het land heeft de verblijfsvergunningen ingetrokken van Syrische vluchtelingen uit Damascus.
Niemand kan worden gedwongen terug te keren naar Syrië.
Nieuwsuur | november 2024 - NTR
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken classificeert heel Syrië als gevaarlijk.
Het is niet aan te raden om er naartoe te reizen zolang het land code rood is gekleurd.
Volgens de Geneefse Conventies is het verboden om vluchtelingen terug te sturen naar een land waar ze gevaar lopen. Het terugsturen van iemand naar een land dat hen vervolgens doorstuurt naar een onveilig gebied, is een schending van de conventie en kan in strijd zijn met het internationaal recht.
Hoe is de economie en infrastructuur in dit land?
De Syrische economie zit in een diepe crisis.
De infrastructuur van het land is vernietigd.
Er is een gebrek aan schoon water.
Het gezondheidszorgsysteem van het land is volledig ingestort.
Ruim 80% van de Syriërs leeft onder de armoedegrens.
Uit dat onderzoek bleek dat zij het risico liepen om in de gevangenis van het Assad-regime te belanden, verkracht of gemarteld te worden, of spoorloos te verdwijnen.
"Elke regering die claimt dat Syrië nu veilig is, negeert willens en wetens de verschrikkelijke werkelijkheid, en laat vluchtelingen opnieuw vrezen voor hun leven", zei Marie Forestier van Amnesty.
Is Syrië veilig?