Story
Geschiedenis
Hoe zijn de Olympische Spelen ontstaan?
... en je weet het
Welke onderdelen heeft atletiek?
Atletiek is een van de oudste sporten ter wereld. De sport is gebaseerd op de drie menselijke basisbewegingen: lopen, springen en werpen.
Vanwege de rijke geschiedenis van de sport wordt het ook de Moeder Aller Sporten genoemd.
De atletiekonderdelen zijn:
Speer- en discuswerpen
Hink-stap-springen en hoog- en verspringen
Kogelstoten- en slingeren
Polsstokhoogspringen
Jeugdjournaal - NOS
Atletiek heeft veel verschillende loopdisciplines. Naast hardlopen is er ook snelwandelen, hordelopen en de estafette.
Ook kan de afstand verschillen. Zo is bijvoorbeeld de kortste hardloopafstand 60 meter (indoor). Dat noemen we een sprint. De langste afstand is ruim 42 kilometer: de marathon.
Over de reden waarom we niet met de klok mee rennen verschillen de meningen. Maar de verklaringen gaan vaak terug naar de oudheid.
Een van de theorieën is omdat de atleten in de Romeinse tijd te paard de arena betraden en met hun rechterhand de keizer groeten. Dat ging makkelijker als de paarden linksom de arena in liepen. Een andere theorie is dat de atletiekpiste in de Oudheid nog een rechte baan was. Aan het einde moest je rond een paal draaien, het keerpunt. Dat gebeurde linksom.
Atletiek beoefen je meestal individueel. Het enige onderdeel dat je in teamverband doet is de estafetteloop.
Hierbij wisselen atleten elkaar af tijdens het hardlopen van een bepaalde afstand. Dat doen ze door stokjes door te geven.
EK atletiek - NOS
Dat ziet er zo uit.
Door de jaren heen zijn de verschillende disciplines van atletiek veranderd. Zowel de techniek als het gebruikte materiaal.
Zo is bijvoorbeeld de stok bij het polsstokhoogspringen een stuk flexibeler geworden. Door de buiging worden atleten hoger geslingerd.
Bij het hoogspringen zijn in de loop der jaren verschillende technieken gebruikt.
De populairste techniek heet de ‘fosbury flop’. De uitvinder, Dick Fosbury, sprong bij de introductie van de techniek gelijk een olympisch record.
EK atletiek - NOS
Je 'flopt' als het ware over de lat heen.
Veranderingen zijn er soms ook vanwege de veiligheid. Als Uwe Hohn tijdens het speerwerpen in 1984 een wereldrecord vestigt van 104,80 meter belandt die wel erg dicht bij de tribunes.
Mede hierdoor werd het ontwerp van de speer aangepast, waardoor deze minder ver komt. Niemand heeft het record kunnen verbreken.
Sommige atleten focussen zich specifiek op één onderdeel en anderen juist op meerdere. Dat laatste noemen we een meerkamp.
Mannen doen bij een meerkamp tien onderdelen en vrouwen zeven, verdeeld over twee dagen. Dat heet een tienkamp en een zevenkamp.
Het woord 'atleet' wordt ook gebruikt wordt om iemand te omschrijven die een geweldige sportieve prestatie neerzet.
Zo heeft legendarische sprinter Usain Bolt bijvoorbeeld 100 meter gesprint in 9,58 seconden. Dat is gemiddeld 37,5 kilometer per uur!
Welke onderdelen heeft atletiek?