Quiz
Vrije tijd
Hoeveel weet jij over sport?
... en je weet het
Wat zijn de spelregels van voetbal?
Is het buitenspel of geen buitenspel? Hands of geen hands? Het kan zijn dat deze termen je tijdens een voetbalwedstrijd soms beginnen te duizelen.
Dat is ook niet zo gek, er zijn veel regels aan het spel verbonden.
Eerst even de basis: een voetbalwedstrijd bestaat uit twee helften van elk 45 minuten. Daarnaast is er ook blessuretijd.
Als een bal in het doel belandt, krijgt het team een doelpunt. Het team met de meeste punten wint.
Studio Sport - NOS
Deze kent alle spelregels en zorgt ervoor dat ze tijdens de wedstrijd worden nageleefd.
Een gele kaart krijg je wanneer je te hard speelt of een overtreding maakt die een veelbelovende aanval onderbreekt.
Als je iemand heel hard tackelt, expres een doelpunt voorkomt met een overtreding of je gewelddadig gedraagt krijg je een rode kaart. Als je deze kaart krijgt, moet je direct het veld af. Twee keer geel wordt ook rood.
Wanneer jouw team een overtreding heeft gemaakt, geeft de scheidsrechter een vrije trap aan de tegenstander.
Op de plek van de overtreding mag de tegenstander de bal dan wegschieten. Jouw team moet daarbij een afstand van 9,15 meter bewaren.
De grote rechthoek voor het doel heet het 16-meter gebied. Als je een overtreding binnen dit gebied maakt, krijgt de tegenstander een penalty.
EK Voetbal 2024 - NOS
Een van de meest spraakmakende regels van voetbal: buitenspel. Een speler staat buitenspel wanneer deze op de helft van de tegenstander staat én dichterbij de doellijn van de tegenstander is dan de achterste verdediger van de tegenpartij.
Op het moment dat jij de bal naar je toe krijgt gespeeld én je staat achter de laatste verdediger van de tegenpartij, sta je dus buitenspel.
Van de 11 spelers per team, mogen er per wedstrijd maximaal 5 gewisseld worden.
De coaches hebben daar 3 momenten voor. Je ziet daarom regelmatig een ‘dubbele’ wissel. Als de coach in de rust wisselt, gaat dat niet van de wisselmomenten af.
Voetballers gaan soms expres naar de grond om een overtreding in scène te zetten.
Dat noemen we een schwalbe. Dat is het Duitse woord voor zwaluw. De actie is vernoemd naar deze vogel omdat deze soms ook doet alsof hij valt.
Spelers laten zich vallen in de hoop dat ze bijvoorbeeld een penalty krijgen. Je kan het zien als valsspelen. Als je betrapt wordt op een schwalbe krijg je altijd een vrije trap tegen.
Tegenwoordig komen schwalbes niet meer veel voor, omdat er sinds een paar jaar een VAR aanwezig is. Deze extra scheidsrechter ziet nagenoeg alles.
Meer weten? Lees hier de officiële spelregels van de KNVB.
Wat zijn de spelregels van voetbal?