Story
Samenleving
Waarom zijn er Eritrese vluchtelingen in Nederland?
... en je weet het
Waarom zijn er Jemenitische vluchtelingen in Nederland?
Al tien jaar is Jemen het strijdtoneel van verschillende groepen. De bevolking verzet zich tegen de machthebbers in het land. Er woedt een gewelddadige burgeroorlog.
Volgens de Verenigde Naties speelt zich in Jemen de grootste humanitaire ramp ter wereld af.
De oorlog in Jemen begon in 2014. De Houthi-rebellen deden een machtsgreep in hoofdstad Sanaa. Zij hebben de regering van president Abdrabbuh Mansur Hadi verjaagd.
Sindsdien verspreiden de Houthi's hun onofficiële macht met veel geweld over delen van het land. Zij hebben als missie om een sterk islamitisch, sjiitisch regime te vestigen.
De Houthi's onderdrukken de bevolking. Er is geen democratie, geen persvrijheid en vrouwenrechten worden onderdrukt.
Tot nu toe heeft de oorlog meer dan 370.000 mensen het leven gekost. Meer dan 80 procent van de Jemenitische bevolking is afhankelijk van eten, drinken en zorg uit het buitenland.
De meerderheid van de vluchtelingen gaat naar landen die Jemen omringen, op het Arabisch Schiereiland en in de Hoorn van Afrika.
Ook vluchten er mensen naar Europa, waar Nederland een van de belangrijkste bestemmingen is. In Nederland verblijven nu ruim 4000 Jemenieten.
Voordat zij naar Nederland reizen, verblijft de meerderheid van de Jemenitische vluchtelingen in een ander land. Bijvoorbeeld in Saudi-Arabië, Maleisië of Egypte.
Sinds 2021 zijn er meer Jemenieten in Nederland. Dit komt door de tijdelijke migratieroute door Belarus. Een hoger aantal vluchtelingen kon zo de Europese Unie binnenkomen.
De meerderheid van de mensen uit Jemen die asiel aanvraagt in Nederland is man en jonger dan 30 jaar.
Ongeveer 85% van de asielzoekers met Jemen als herkomstland mag in Nederland blijven.
De situatie in Jemen is tot op de dag van vandaag fragiel en instabiel.
Wereldleiders zijn het oneens over de toekomst van Jemen, terwijl bij hen ook grotendeels de oplossing van het conflict ligt. Het is lastig voor andere landen om te onderhandelen met de Houthi-rebellen.
Sinds 2024 is er een strenger asielbeleid voor Jemenieten in Nederland. Zij moeten een persoonlijk risico door de oorlog aantonen.
Omdat Nederland mee strijdt tegen de Houthi's in de Rode Zee, lopen Jemenieten die uit Nederland komen mogelijk nog meer gevaar. De kans dat Jemenieten worden teruggestuurd, is niet groot.
Waarom zijn er Jemenitische vluchtelingen in Nederland?