Story
Samenleving
Waarom zijn er Iraanse vluchtelingen in Nederland?
Net in Nederland
Waarom vluchten mensen uit Soedan?
Soedan wordt al jarenlang geteisterd door oorlog en politieke instabiliteit.
Veel mensen zijn daarom gedwongen om te vluchten en zoeken hun toevlucht in andere landen, waaronder Nederland.
In 2022 waren er ruim 9.000 inwoners met een migratieachtergrond uit Soedan in Nederland. Maar waarom moeten deze mensen vluchten?
Dit verergerde de scheiding tussen het islamitische noorden, de zetel van de regering, en het christelijke zuiden.
Dit leidde tot een burgeroorlog die eindigde in 2011 met de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. Dit gewapende conflict is uitgegroeid tot de langste burgeroorlog in Afrika. Deze oorlog duurde meer dan 20 jaar en leidde tot de dood en ontheemding van miljoenen mensen.
In 1989 pleegde Omar al-Bashir onder leiding van een militie een coup tegen de regering van premier Jaafar Nimeiry. Al-Bashir greep zelf de macht en vestigde een dictatuur.
Wat zijn milities?
In 2003 brak er een conflict uit in de regio Darfur, in het westen van Soedan.
Hierbij waren de regeringstroepen en pro-regeringsmilities betrokken tegen lokale rebellen.
Dit conflict omvatte genocide, etnische zuivering en grootschalige schending van mensenrechten. Een groot onderdeel hiervan ging over de strijd tussen Arabisch-sprekende groepen gesteund door de regering en niet-Arabisch sprekenden.
In 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk na langdurige spanningen. Maar de scheiding leidde tot conflicten over grenzen, etniciteit en olie-inkomsten.
Verklaring onafhankelijkheid in 2011
In december 2018 begonnen massale protesten na een regeringsbesluit om de prijs van goederen te verdrievoudigen in een tijd dat het land een economische crisis doormaakte.
Bovendien weigerde president al-Bashir, die al meer dan 30 jaar aan de macht was, af te treden.
Door de aanhoudende demonstraties pleegde in 2019 het leger in Soedan een staatsgreep, waardoor de regering van president Omar-al-Bashir werd omvergeworpen.
Hierna volgden opnieuw protesten over hoe het land nu eerlijk bestuurd kon worden.
Na intensieve onderhandelingen resulteerde dit in de vorming van een tijdelijke regering, waarbij zowel een militaire als een burgerleider aan het hoofd stonden en gezamenlijk de regering leidden.
In 2021 nam het militaire deel de macht volledig over, onder leiding van twee generaals.
Legerleider Abdel Fattah al-Burhan werd president en RSF-leider Hemedti vicepresident.
Het was de bedoeling dat het regeringsleger en de RSF in één leger op zouden gaan.
Maar recente onderhandelingen leidden niet tot een akkoord.
Fight of Flight - BNN VARA
Sinds 15 april 2023 is er een gewelddadige strijd tussen de de twee generaals uitgebroken waar beide groepen de macht proberen te krijgen.
Volgens de VN zijn er in bijna 3 maanden tijd meer dan duizend burgers omgekomen. De Internationale Organisatie voor Migratie schat dat bijna 3 miljoen mensen in die periode ontheemd zijn geraakt. In de provincie Darfur een massagraf is ontdekt met minstens 87 lichamen. De meeste slachtoffers behoren tot het Masalit-volk (niet-Arabisch sprekenden) en werden vermoedelijk vermoord door de Rapid Support Forces (RSF).
EenVandaag - AVROTROS
Soedan deskundige Thirsa de Vries vertelt over het recente gewelddadige conflict.
Soedan heeft al jarenlang veel problemen, zoals natuurrampen, sociale en politieke onrust en stijgende voedselprijzen. Hierdoor hebben meer dan 25 miljoen Soedanezen hulp nodig om te overleven.
Er zijn ruim 8.2 miljoen mensen op de vlucht en 9,1 miljoen intern ontheemden. De situatie verandert op dit moment elke dag.
Waarom vluchten mensen uit Soedan?