Story
Cultuur
Waarom is Eid-al-Fitr (Suikerfeest) geen vrije dag?
Net in Nederland
Hoe wordt de ramadan in Nederland beleefd?
Als nieuwkomer in Nederland zou je misschien denken dat je hier de sfeer van de ramadan niet voelt. Familie ver weg en met minder mensen om je heen.
En waar in islamitische landen tijdens de ramadan het hele land een maand lang in het teken staat van het vasten, reflectie en bezinning, leeft het een stuk minder in Nederland.
Maar er worden in Nederland veel activiteiten en initiatieven georganiseerd die het ramadangevoel meegeven en deze periode toch een beetje feestelijk maken.
Tijdens de ramadan delen veel moskeeën en lokale ondernemers cadeautjes uit aan kinderen in AZC's en scholen. Ook worden er veel grote, lange eettafels in de moskeeën of op straat neergezet waar gezamenlijk gegeten wordt.
Tijdens de ramadan staan ook veel moslims in Nederland een deel van hun geld af aan goede doelen.
Die hulp is bedoeld voor mensen van elke afkomst en met elke religie. Het kan een goed doel zijn in Nederland of bijvoorbeeld extra geld voor familie in het thuisland.
NOS journaal
Tijdens deze maand kiezen ook veel vrijwilligers ervoor om mensen in een kwetsbare positie een steuntje in de rug te geven. Zo delen ze voedselpakketten uit of maken ze iftarmaaltijden voor asielzoekers in azc’s, alleenstaanden of daklozen.
Veel gemeentes en buurthuizen in Nederland organiseren een iftar-maaltijd tijdens de ramadan.
Daar is iedereen, moslim of geen moslim, welkom om deel te nemen en elkaars cultuur te leren kennen. De tafels zijn gevuld met halal vlees, vis en lekkere gerechten. Veel eten en vooral veel gezelligheid.
NOS journaal
Op het werk houden werkgevers tegenwoordig meer rekening met de ramadan.
Zo vasten steeds vaker niet-islamitische collega’s op de werkvloer een dagje mee uit nieuwsgierigheid of solidariteit met hun vastende collega’s.
Veel werkgevers houden al rekening met de ramadan en hebben een gebeds- of stilteruimte ingericht waar mensen kunnen bidden. Als die er nog niet is dan mag je erom vragen. Je kunt het niet eisen, want een werkgever is niet verplicht om dit te doen.
De werkgevers mogen ook voorwaarden stellen. Zij kunnen bijvoorbeeld eisen dat je alleen in de pauzes gaat bidden. Maar zij kunnen geen algemeen verbod op bidden instellen. Dat is in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling.
De ramadan eindigt met het Eid-al-fitr (Suikerfeest). Eid-al-fitr is geen officiële vrije dag in Nederland. Maar een werkgever mag de vraag voor een vrije dag in verband met een religieuze feestdag, niet zomaar weigeren.
Dat mag alleen als de werkgever daar een reden met redelijke grond voor heeft. Dus probeer dat van tevoren af te spreken.
Ook scholen besteden aandacht aan de religieuze achtergrond van de leerlingen.
Sommige scholen stellen bijvoorbeeld onderwerpen zoals voortplanting en seksualiteit gedurende deze maand uit. En als de ramadan bijvoorbeeld samen valt met Pasen, wordt er tijdens het paasontbijt rekening met vastende leerlingen gehouden.
RaRa Ramadan - NTR
Hoe wordt de ramadan in Nederland beleefd?