Story
Samenleving
Wat is etnisch profileren?
... en je weet het
Hoe werkt het slavernijverleden door in het heden?
De slavernij is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. 600.000 Afrikaanse mensen werden als handelswaar naar Amerika verscheept, verkocht en onder dwang aan het werk gezet.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Al moesten tot slaaf gemaakten nog 10 jaar verplicht doorwerken. De afschaffing wordt elk jaar met Keti Koti gevierd en herdacht.
Volgens sommigen moet Keti Koti ook in Nederland een nationale feestdag worden.
Niet alleen om de slachtoffers te eren, maar ook om mensen bewust te maken van de gevolgen van het slavernijverleden.
Het koloniale verleden werkt namelijk nog steeds door in onze vooroordelen en het racisme van nu. Die ongelijke machtsrelaties zijn niet zomaar verdwenen.
Racisme is het idee dat sommige etnische groepen minder zijn dan andere.
Uiterlijke kenmerken worden gekoppeld aan bepaalde eigenschappen. Met een zwarte huidskleur word je bijvoorbeeld eerder voor crimineel of arm aangezien, terwijl je met een witte huidskleur slimmer of rijker wordt ingeschat.
Racisme kan ingrijpende gevolgen hebben. In de VS ontstaat als reactie op het extreme politiegeweld tegen zwarte mensen de Black Lives Matter-beweging: een internationale mensenrechtenbeweging tegen racisme.
Het extreme politiegeweld staat symbool voor de ongelijke behandeling van zwarte burgers waar ook ter wereld. De Black Lives Matter-beweging leidt tot grote protesten tegen racisme over de hele wereld.
Hoe werkt het slavernijverleden door in het heden?