Longread
Hoe verandert blockchain de wereld?
... en je weet het
Wat zijn crypto’s?
Cryptocurrencies, cryptomunten of crypto’s zijn een vorm van digitaal geld. Het zijn dus geen echte munten.
Dit digitale geld is beveiligd door middel van een versleuteling, ook wel cryptografie genoemd. Vandaar de naam.
Crypto’s verhandel je via een digitale database, de blockchain. Een soort openbaar digitaal logboek.
Je hebt hierdoor geen bank nodig die een overdracht goedkeurt. Het digitale geld gaat direct van persoon tot persoon zonder tussenpartijen. Dit heet peer-to-peer.
De eerste cryptomunt is de Bitcoin. Deze digitale munt bestaat sinds januari 2009. En hij is zo gemaakt dat er maar maximaal 21 miljoen kunnen zijn. Hierdoor verwachten kenners dat de waarde zal stijgen en daarom zien ze het als een langetermijninvestering.
Naast de Bitcoin zijn er inmiddels heel veel andere cryptomunten, zoals Ethereum, Zcash, XMR, Dogecoin en Litecoin.
Alle crypto’s die geen Bitcoin zijn, heten ‘altcoins’. Oftewel alternatieven voor Bitcoin. Niet alle cryptomunten hebben een maximum-aantal, zoals de bitcoin wel heeft.
Radar - AVROTROS
In deze story hebben we het over cryptomunten of coins, maar ook over tokens. Het verschil tussen coins en tokens is dat coins een eigen blockchain hebben en tokens niet.
Altcoins liften mee op de blockchains van bestaande cryptocoins. Zie het als carpoolen: waarom zelf rijden als je ook met een ander mee kan.
Iedere wallet (digitale portemonnee) heeft een eigen adres dat bestaat uit een reeks cijfers en getallen.
Zo’n adres kan je vergelijken met een bankrekeningnummer. De wallets zijn uitgebreid beveiligd en er zijn verschillende soorten. Zo kan je een wallet hebben op een website waar je inlogt met een gebruikersnaam en wachtwoord. Een andere vorm is een speciale wallet app op je telefoon. Hiermee kan je bijvoorbeeld betalen in winkels. Ook kan je crypto’s op een USB-stick downloaden zodat deze niet gehackt kan worden.
Radar - AVROTROS
Omdat crypto’s met een blockchain werken moet na een transactie het hele logboek bijgewerkt worden. Daar is veel rekenkracht van computers voor nodig. Er worden daarom computers met speciale software ingezet.
Degenen die deze computers beschikbaar stellen worden ‘miners’ genoemd. De computers berekenen of de transacties kloppen. En daar krijgen de miners een vergoeding voor.
Journaal - NOS
Ondanks dat de cryptomunten al een tijdje meegaan blijft de munt relatief nieuw. En weten veel mensen, bedrijven en overheden nog niet goed wat ze er mee moeten.
Sommige experts vergelijken het daarom met het begin van het internet. Het begon heel klein, maar nu kunnen we niet meer zonder.
Wat zijn crypto’s?